Mali Hercegovci neće više ići u hrvatske škole

škola, prebivalište, škola, okršaj, prijevoz, prijevoz učenika, proljetni raspust , raspuštanje , Slavko Lauš

Naime, učenici iz pograničnog područja, poglavito naselja Gabela Polje, Gabela, Doljani, Dračevo, do sada su osnovnu školu pohađali u Metkoviću, a većina njih došla je prije dvije godine, kad su u Hrvatskoj knjige bile besplatne. Neki su se za školovanje u metkovskim školama odlučili radi dječjeg doplatka, jer dijete za koje se traži doplatak mora pohađati školu u Republici Hrvatskoj.

Fiktivne adrese

Svi su oni zbunjeni najavljenim zakonom, a novonastala situacija nije puno jasnija ni nastavnicima te ravnateljima škola. Nitko od ravnatelja ne raspolaže točnim podacima o kolikom broju djece iz Hercegovine je riječ, budući su u razredne imenike djeca prijavila fiktivne adrese iz Metkoviću.

 

− O tome je još uvijek prerano govoriti. U školu se upisuju učenici na temelju dokaza o hrvatskom državljanstvu, bez obzira na to žive li u Metkoviću ili preko granice u Hercegovini. Ako netko želi pohađati našu školu i dostavi potrebnu dokumentaciju, mi smo ga dužni upisati − kazala nam je Božena Nikoletić, ravnateljica metkovske Osnovne škole Stjepana Radića.

Zbog najava iz Zagreba da će biti brisani s dvostrukih prebivališta, uznemirili su se roditelji djece iz pograničnih područja koja školu pohađaju u Metkoviću te na temelju toga ostvaruju i dodatna socijalna prava, poglavito dječji doplatak i zdravstveno osiguranje.

S desetak roditelja porazgovarali smo ispred dviju metkovskih škola, OŠ Stjepana Radića i OŠ don Mihovila Pavlinovića, dok su čekali i dovodili djecu između prve i druge smjene. Zbog činjenice da imaju dvojno prebivalište, u BiH i u Hrvatskoj, molili su da im ne otkrijemo identitet.

Nisu krili ogorčenje i gotovo svi su rekli da se osjećaju odbačeni i ostavljeni od Republike Hrvatske. Neki već razrađuju moguće opcije za jesen. Ako im djeca ne budu mogla školu pohađati u Hrvatskoj, upisat će ih u osnovne škole “Čapljina” ili “Višići”, koje također rade po hrvatskom nastavnom programu. Unatoč svemu, tek se rijetki žele odreći prebivališta u Hrvatskoj

Ne otkrivajte identitet

– Napišite slobodno da ću se radije odreći adrese u BiH, pa ću tamo biti stranac. Hrvati iz Hercegovine ništa nisu krivi, a sada se na nama lome koplja visoke politike − rekao nam je jedan od roditelja. U naselju Gabela Polje, gdje su svi stanovnici istodobno prijavljeni u Metkoviću, nitko nije želio govoriti za novine, ni predstavnici mjesne zajednice i političkih stranaka.

Priznaju jedino da se nadaju da se zakon neće primjenjivati u praksi jer bi to bilo pogubno za Hrvate u BiH. No, strah roditelja iz Gabela Polja, Gabele, Doljana, Dračeva..., barem što se tiče prava školovanja njihove djece u Metkoviću − bezrazložan.

U Ministarstvu prosvjete i športa drže da izmjene zakona o prebivalištu građana nikako ne bi trebale imati utjecaja na školovanje djece iz pograničnih područja Hercegovine u Hrvatskoj.

Naime, kako obrazlaže Duje Bonacci, glasnogovornik Ministarstva, temelj upisa učenika u osnovnu i srednju školu je domovnica − dokaz o hrvatskom državljanstvu, a za školu nije presudno važno gdje taj učenik stvarno živi.

slobodna dalmacija