Krah velikosdpovske politike: MMF zatvorio slavinu, upitne su isplate plaća, mirovina, invalidnina…

Sitni novac
...tri dana Ante Krajina, federalni ministar financija, nego i civilne invalidnine i vojne mirovine, te još neka socijalna davanja. Upitno je i hoće li uopće biti isplaćene ove naknade, a u Vladi FBiH već razmišljaju da proračunske "rupe" krpe komercijalnim kreditima.

Ovu informaciju nije bilo moguće potvrditi u Ministarstvu financija FBiH zbog praznika, a ministar Krajina nije odgovarao na telefonske pozive.

No, zasigurno je da u ovom trenutku nitko ne može garantirati da odluka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kako BiH ne može biti uplaćena nova rata stand-by aranžmana neće odraziti na sve proračunske korisnike u FBiH i RS.

Jasno je to ako se zna da se ovom odlukom entiteti ostavljaju bez 47,5 milijuna eura, od čega su dvije trećine trebale pripasti Federaciji BiH, a trećina RS.

Kreditni stand-by aranžman BiH sa MMF-om zapao je u teškoće nakon što Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na posljednjoj sjednici nije prihvatio prijedlog Vijeća ministara BiH da se prijedlog izmjena i dopuna Zakona o trošarinama koje se odnose na harmonizaciju stope trošarina na duhanske proizvode razmatra po hitnom postupku.

Za sada je neizvjesno kad će se ovaj zakon uopće ponovo naći pred izaslanicima Doma naroda jer zbog nedostatka entitetske većine nije prihvaćen ni prijedlog o skraćenoj proceduri, pa je upućen Kolegiju na dodatno usuglašavanje, što će dodatno usporiti cijeli proces.

Ruben Atoyan, rezidentni predstavnik MMF-a za BiH, priopćio je kako će pregovori s entitetskim vlastima o uvjetima nastavka aranžmana vjerojatno biti nastavljeni za 15-ak dana.

- Očekujem da se naša misija vrati u Banju Luku i Sarajevo u drugoj polovici svibnja kako bi vodila razgovore o nastavku podrške MMF-a BiH - priopćeno je Atoyanovog ureda.

Planirana zaduženja

FBiH se u ovoj godini namjeravala zadužiti s 299 milijuna KM kod MMF-a, 46 milijuna KM kod Svjetske banke i 80 milijuna KM neto efekta domaćeg zaduživanja, što ukupno iznosi 425 milijuna maraka.

Proračun FBiH za ovu godinu usvojen je s planiranim deficitom od 655 miliona KM, razina otplate glavnice vanjskog duga planiran je u iznosu od 484,9 milijuna KM i veći je za 62,6 milijuna maraka nego 2013. godine.

AVAZ