FOTO  Javna rasprava: Model održivog ustroja Javnog RTV sustava BiH

javni servis, javni RTV servis

...(Odjela za kulturu, sport, medije i informiranje) upriličili su danas Javnu raspravu o temi: „Prijedlog transformacije Javnog RTV sustava BiH namijenjen harmonizaciji i integraciji bosanskohercegovačkog javnog i medijskog prostora".

Prijedlog transformacije Javnog RTV sustava BiH namijenjen harmonizaciji i integraciji bosanskohercegovačkog javnog i medijskog prostora, nakon uvodnih pozdrava Bože Ljubića, predsjednika Glavnog vijeća HNS BiH, Borjane Krišto, zamjenice predsjednika Zastupničkog doma Parlamenta BiH i Dragana Čovića, predsjednika HNS-a BiH i hrvatskog člana Predsjedništva BiH, predstavili su Ivan Vukoja, voditelj Odjela za kulturu, sport, medije i informiranje GV HNS-a BiH, Ilija Musa, voditelj Pododjela za medije i informiranje HNS-a BiH i Antonio Beus član Pododjela za medije i informiranje HNS-a BiH.

Prijedlogom GV Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine, kako je istaknuto, omogućava se uspostavljanje Javnog RTV sustava koji bi uistinu bio ustrojen prema suvremenim principima razvoja medijskih sustava u višenacionalnim državama. Na taj način javni RTV servisi bi zauzeli društvene uloge koje se od njih očekuju, prije svega čuvara demokratskih vrijednosti, prijenosa kulturnog naslijeđa i medija kojim bi se promicale integrativne vrijednosti svih konstitutivnih naroda i ostalih građana Bosne i Hercegovine, čime bi se postiglo zadovoljavanje potreba za neovisnim javnim medijima svih društvenih segmenata, a uz to bi se afirmirali i snažno štitili državni integritet i zajedničke društvene vrijednosti.

Kako su izlagači naglasili usvajanjem jednog od predstavljenih modela osiguralo bi se temeljno i natkrovljujuće načelo Ustava BiH o konstitutivnosti naroda te otklonile navedene manjkavosti postojećeg Javnog RTV sustava, kojega je u svakom slučaju nužno cjelovito transformirati.

Uvjereni su kako bi se predviđenim načinom izbora tijela Javnih RTV servisa, sastavom programskih i upravnih vijeća, kao i predviđenom nacionalnom strukturom zaposlenika te načinom naplate RTV pristojbe omogućili urednička neovisnost, politička nepristranost i mogućnost javnosti da nadzire rad RTV servisa sukladno praksama modernih višenacionalnih demokracija, a ispunile bi se i preporuke iz Rezolucije Europskog parlamenta o izvješću Komisije o Bosni i Hercegovini za 2016. godinu od 15. veljače 2017. godine, iz točke 37. kojima se Bosna i Hercegovina poziva da kroz nadležna tijela zajamči medijski pluralizam i osigura emitiranje programa na svim službenim jezicima u BiH.

Djelovanjem tako ustrojenog Javnog RTV sustava Bosne i Hercegovine štitila bi se potpuna jednakopravnost konstitutivnih naroda zajamčena Ustavom i afirmiralo njihovo pravo na kulturnu, obrazovnu i jezičnu autonomiju pa su stoga i izneseni glavni naglasci Javne rasprave i predloženi glavni zaključci Prijedloga transformacije Javnog RTV sustava koji se dostavljaju u prilogu.
Predstavljeni model ustroja Javnog RTV sustava BiH moguće je preuzeti na: http://hnsbih.org/. Kako je naglašeno u javnoj raspravi, to nije konačno rješenje nego je povod za nastavak konstruktivne javne rasprave sa svim zainteresiranim pojedincima i javnostima u BiH kojima je omogućena dostava reakcija, komentara i prijedloga predlagateljima, u roku od 21 dana, na adresu elektroničke pošte: [email protected], nakon čega slijedi izrada konačnog prijedloga u formi izmjena i dopuna postojećih zakona, odnosno, nacrta prijedloga novog zakona o Javnom RTV sustavu BiH.