Jači intenzitet policijskih akcija protiv auto-mafije

14.08.2016

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su na području Istočnog Sarajeva...

...pretresli objekte na četiri lokacije kao nastavak akcije borbe protiv auto-mafije, piše bh. novinska agencija Patria. Nedavno su tri osobe pokušale ukrasti skupocjeni automobil BMW na Ilidži, a nakon što su pokušale pobjeći. U tome ih je spriječila sarajevska policija. U razmjeni vatre dva lopova su ranjena. Po nalogu Tužiteljstva BiH pretresene su tada četiri lokacije te sada još četiri uz potporu MUP-a SŽ i službenika Centra javne sigurnosti Istočno Sarajevo. Pretresi pokretne i nepokretne imovine izvršeni su u cilju prikupljanja materijalnih dokaza da su osumnjičene osobe počinile kaznena djela iz članka 250. KZ BiH organiziranog kriminala, u vezi s kaznenim djelom iz člana 214. KZ BiH krijumčarenja, i članka 287. KZ FBiH teške krađe.

Prilikom pretresa pronađena je i privremeno oduzeta veća količina dijelova rastavljenih motornih vozila, za koje se sumnja da su predmeti iz kaznenog djela teške krađe. Podsjetimo, Tužiteljstvo BiH, u suradnji s Graničnom policijom, MUP-ovima i SIPA-om, zbog postojanja elemenata međunarodnog i organiziranog kriminala, provodi intenzivne aktivnosti u borbi protiv skupine osumnjičenih pripadnika koji vrše krađe, otuđenja, krivotvorenje dokumentacije i daljnju prodaju skupocjenih motornih vozila.

- S obzirom na alarmantnu situaciju u ovoj oblasti, osobito u glavnom gradu BiH, gdje se godišnje otuđi ili ukrade blizu 1000 vozila (više od dva vozila dnevno) potreban je angažman svih policijskih i pravosudnih struktura, a osobito s razine entiteta i županija, u procesuiranju počinitelja kaznenih djela, koja nemaju elemente međunarodnog i organiziranog kriminala, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Akcije su se upravo nakon spomenute akcije o pucnjavi na policiju pojačale. Radilo se o organiziranoj kriminalnoj skupini koja je dulje vrijeme djelovala u Sarajevu i širem području BiH. S obzirom na to da je auto-mafija problem širih razmjera, ovakvo postupanje policije pozdravljaju i građani i nadaju se kako će to situaciju barem donekle stabilizirati.

Tagovi: BIH borba automafija
loading...