FOTO  Hrvati Središnje Bosne su vezivno tkivo BiH

županijski odbor mladeži hdz, županija središnja bosna, Travnik, priopćenje, Hrvatsko proljeća Središnje Bosne
Tribinom je moderirala Gloria Lujanović,a svoja viđenja ustroja Travnika, njegove povezanosti sa statusom Mostara te o učincima Promemorije govorili su Damir Džeba, predsjednik Gradskog odbora HDZ BiH Mostar, Bojan Domić, predsjednik Općinskog odbora HDZ BiH Travnik, Tvrtko Milović, novinar i politički analitičar, te Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke.

Travnik treba biti gradska zajednica, u kojoj svi konstitutivni narodi i građani imaju pravo birati i biti birani kroz izborna područja, a u kojim se jamči nacionalna zastupljenost i teritorijalna reprezentativnost s čitavog područja, istaknuto je prije točno godinu dana prilikom potpisivanja Travničke promemorije.

Promemoriju su tada potpisali predstavnici svih političkih stranaka s hrvatskim predznakom u Travniku, brojni hrvatski dužnosnici, predstavnici braniteljskih, kulturnih i sportskih udruga, te predsjednici dijela mjesnih zajednica u općini Travnik.
Predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH Travnik Bojan Domić podsjetio je da su amandmani na ustave Federacije BiH i Srednjobosanske županije predviđali jednako uređenje Travnika i Mostara, ali da to nije ostvareno, te je naglasio da Promemorija teži ispravljanju nepravde i promjenama u ustroju Travnika, od sustava odlučivanja do izbora.

- U tom slučaju među Hrvatima neće biti straha od bošnjačkih političkih elita, jer se godinama ponavlja situacija da hrvatske stranke u izbornu kampanju idu u koaliciji, opterećene strahom od majorizacije. To nije dobar ambijent jer uvijek imamo problem da će nas u Općinskom vijeću biti malo i da ćemo doživjeti preglasavanje, a sa ovim modelom bismo to izbjegli - kazao je Domić.
Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Damir Džeba kazao je da su ŽSB i Hercegovačko-neretvanska županija (HNŽ) oduvijek bile povezane, kao nacionalno mješovite županije, koje su posebno tretirane i čija sjedišta treba urediti po jednakim načelima.
- Mostar ima jako veliku zaštitu kad su u pitanju konstitutivni narodi, a to su, među ostalim, posebne odredbe minimalnih i maksimalnih kvota, gdje mi u Gradskom vijeću imamo gotovo dvodomno preispitivanje odluka. Međutim, za Mostar kažu da je grad slučaj jer ga je netko napravio takvim. Tako je pri izboru gradskih vijećnika pojedinim biračima dodijeljena četiri puta veća vrijednost glasa. Netko je nametnuo takav izborni proces u Mostaru i to je na Ustavnom sudu BiH proglašeno neustavnim, ali se ta odluka, nažalost, ne provodi - kazao je Džeba.

Premda prilikom potpisivanja Promemorije nije bilo ni jednog validnog protuargumenta, u godinu dana se u Travniku ništa nije promijenilo dok su pak brojne druge općine u BiH postale gradovi kazao je Milović. "Bošnjački političari moraju što prije shvatiti da moraju sačuvati poziciju Hrvata u ŽSB kao vezivnog tkiva, jer samo tako mogu sačuvati BiH" kazao je Milović te se osvrnuo i na načela lokalne samouprave koja Hrvatima u ŽSB ne idu u prilog te da općina Uskoplje može poslužiti kao dobar primjer. Slaven Raguž Hrvate Travnika je nazvao herojima rata ali i mira koje nikakve sile ili procesi ne mogu protjerati ili asimilirati te dodao kako je Promemorija dokaz da Hrvati zaista jesu nositelji europskih vrijednosti za razliku od i dalje aktivne propagande SDA i Armije BiH.