Evo kakvo nas ljeto očekuje

Plaža Banje Dubrovnik
nego po mjestimice obilnoj kiši, te osobito po poplavama u Posavini, u sljedećim danima i tjednima imat ćemo ljetni ugođaj.

Željni zatopljenja u ovome bi tjednu trebali biti zadovoljni. Gotovo svakodnevni porast temperature zraka zorno se može vidjeti na prikazu prognoziranog hoda temperature zraka ECMWF (www.ecmwf.int) modela atmosfere, koji svakodnevno daje stotinjak različitih izračuna za isto područje i prognozirano razdoblje.

Iz dana u dan toplije!

Prikazanih pedesetak izračuna za jednu točku modela u sjevernoj Bosni upućuju na zaključak kako je zatopljenje gotovo neprijeporno - za razliku od ne rijetkih vremenskih stanja kada je već nakon četvrtog, petog dana rasap rješenja velik, pa se ne može pouzdano prognozirati hoće li biti toplije ili hladnije, rekao je Zoran Vakula, glavni meteorolog HRT-a.

Pritom valja znati i kako model najčešće prognozira nižu najvišu dnevnu temperaturu zraka od one koja se izmjeri na meteorološkoj postaji pa nam se već u ovome tjednu mjestimice može dogoditi vruć dan, onaj s temperaturom 30°C i višom. A još je vjerojatnija vrućina u sljedećem tjednu!

Iznadprosječno toplo diljem će BiH vrlo vjerojatno biti i u drugom i u trećem lipanjskome tjednu, a ni u posljednjem se, prema trenutačnim prognozama, ne treba bojati zamjetnog zahlađenja. Zanimljivo je da je Vakulina prognoza za lipanj oprečna onoj koju su ovih dana objavili

Jesen će biti također iznadprosječno topla

Prognoze za cijelo tromjesečje i dalje daju pozitivno odstupanje i srednje sezonske temperature, a i srednje mjesečne, za svaki od sljedećih mjeseci, ne samo do kolovoza, nego i do studenoga, i to uz umjerenu do veliku vjerojatnost.

Naravno, to ne znači da će svi dani i tjedni biti iznadprosječno topli. Vremenski ekstremi, i u pozitivnom i u negativnom smjeru, ne smiju se isključiti.