Donatori prijete povlačenjem novca za izgradnju zatvora

zatvor

Kamen temeljac za zatvor, koji je izgrađen po najmodernijim standardima, postavljen je 2006. godine, a prvobitni rok za izgradnju bio je 24 mjeseca.

Protekle godine, kada je riječ o realizaciji tog projekta, prošle su u znaku blokada i probijenih rokova, a ako bi donatori na kraju posegli za povlačenjem novca, to bi stvorilo velike probleme jer bi BiH morala posegnuti i za kreditima kako bi vratila novac.

U Ministarstvu pravde BiH ističu da su završeni radovi na izgradnji Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera u BiH, odnosno prvog državnog zatvora, da je obavljen i tehnički prijem, te je zatvorski kompleks u tehničkom smislu u potpunosti spreman za prijem pritvorenika i zatvorenika, ali ne i u pravnom smislu.

Vijeće ministara BiH naime treba donijeti odgovarajuće odluke, koje su, kako su naveli iz Ministarstvo pravde BiH predložene krajem prošle godine. Te odluke su krajem 2018. godine u više navrata bile na dnevnom redu sjednica Vijeća ministara BiH, ali su, istaknuli su, na prijedlog pojedinih ministara i skidane, te je tako nastupila blokada finaliziranja pravnog aspekta tog zahtjevnog projekta.

- Pojedini kolege ministri su se, iz njima znanih razloga, usprotivili razmatranju i usvajanju ovih odluka koje su ključne za daljnje korake ka otvaranju zatvora. Na žalost, oni javno ne žele istupiti i kazati zašto opstruiraju ovaj projekt. Uže gledano odgovornost je neupitno na tim dužnosnicima, ali se u najširem smislu, bez svake sumnje, ovo pitanje mora promatrati s aspekta zakona i onoga tko i po kojoj proceduri donosi odluke, pa u tom smislu i pitanje odgovornosti. - kazao je za „Glas Srpske" Josip Grubeša, ministar pravde BiH.

Ministarstvo pravde BiH je, kaže, u stalnom kontaktu s predstavnicima stranih investitora koji su u više navrata eksplicitno izrazili svoje nezadovoljstvo što zatvor još uvijek nije stavljen u funkciju.

- Čak je nedavno stiglo upozorenje kako postoji realna mogućnost da donatori, koji su za izgradnju zatvora darovali sredstva u iznosu od 11 milijuna eura, zatraže povrat tih sredstava od BiH, jer nas smatraju neodgovornima. Ovo upozorenje mora se vrlo ozbiljno shvatiti - kazao je Grubeša.

Dodao je da je zatvorski kompleks, iako zatvor nije u funkciji, potrebno osiguravati i u ovom zimskom razdoblju i zagrijavati.

- Ministarstvu pravde se svakoga mjeseca ispostavljaju računi za struju, vodu, plin. Ministarstvo zatvorima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH plaća svaki dan za čuvanje zatvorenika koji su sada smješteni kod njih, dok državni zatvor, zbog nečije samovolje ili nekih drugih njima znanih razloga, zjapi prazan. Sva ta sredstva neopravdano odlaze iz proračuna institucija BiH, točnije rečeno uzimaju se iz džepova građana BiH - kazao je Grubeša.