Brčko: Nakon 15 godina OHR predao vlast lokalnim političarima

Režim supervizije za Brčko Distrikt bio je na snazi od 14. veljače 1997. godine.

Supervizor je građanima Brčkog uputio pismo u kojem objašnjava da on, od četvrtka, više ne namjerava intervenirati u radu Distrikta niti će donositi obvezujuće odluke ili posredovati prilikom pronalaženja rješenja i najavio da je Ured za implementaciju konačne odluke za Brčko od danas zatvoren.

"Demokratski izabrane Brčanke i Brčaci, a ne imenovani stranci, preuzet će potpunu odgovornost za rukovođenje Distriktom", izjavio je Moore.

On je istaknuo da je međunarodna zajednica svjesna činjenice da se građani Distrikta i dalje suočavaju s mnogim izazovima, uključujući i siromaštvo, nezaposlenost, korupciju i brojne druge i naveo da su institucije Distrikta sada sposobne same raditi na rješavanju ovih izazova.


Supervizor je naglasio da je zadržan niz mehanizama u cilju zaštite napretka koji je u Brčkom postignut tijekom petnaest godina supervizije.

Naglasio je da će međunarodna zajednica i dalje ostati aktivno angažirana u Brčkom, uključujući i neprekidno prisustvo predstavnika EUFOR-a, OSCE-a i Izaslanstva EU-a na terenu.

Uz to, visoki predstavnik, Arbitražni tribunal i Ustavni sud BiH imaju ovlasti da štite interese Distrikta i njegovih građana, ukoliko to bude potrebno.

"Nadalje, veleposlanik Moore, koji trenutno obavlja funkciju prvog zamjenika visokog predstavnika, službeno će ostati supervizor sa svim ovlastima definiranim u odlukama Arbitražnog tribunala za Brčko", priopćeno je iz OHR-a.

Moore je pozvao građane Brčkog da traže od svojih dužnosnika na javnim funkcijama da provode vlast na pošten, transparentan način i u interesu cijeloga grada.

Prije suspendiranja funkcija, supervizor je donio Nalog kojim je na Distrikt prenio pravo da tumači i donosi izmjene i dopune pojedinih pravnih akata koji su proistekli iz naloga prethodnih supervizora.

Ovom mjerom tehničke prirode osigurava se da nakon suspenzije neće doći do pravnog vakuuma, priopćeno je iz OHR-a.