Borjanu Krišto će na silu deložirati iz stana u Sarajevu?

U Službi zajedničkih poslova FBiH, koja je uputila obavijesti "starim" korisnicima da se isele, potvrdili su da je već stiglo sedam zahtjeva za dodjelu ovih stanova novoizabranim dužnosnicima.

Prema informacijama iz ove službe, zahtjevi za dodjelu službenih stanova svakodnevno stižu, a o novim korisnicima odlučit će Komisija za rješavanje statusnih pitanja članova Vlade FBiH.

Član ove komisije i ministar obrazovanja i nauke FBiH Damir Mašić rekao je da Komisija još nije održala sjednicu.

- Ima 65 stanova, od čega je 20 u zgradi ‘Lipa' u sarajevskom naselju Grbavica, a ostali su na Koševskom brdu. Ima nekoliko praznih garsonijera, a ostalo koriste ministri, parlamentarci, sudci, tužitečki. Stanove treba da napusti deset federalnih i državnih ministara i pet parlamentaraca. Međutim, neki će ministri preći u Parlament, pa neće doći do primopredaje stanova", kazala je privremena direktorica Službe zajedničkih poslova FBiH Sanela Jakupović.

Napomenula je da su neki korisnici stanova najavili iseljenje za sutra, prekosutra i idući tjedan, te da se izlazak iz stana nikada ne dogodi u danom roku od osam dana, nego nešto kasnije, jer su korisnici izvan BiH, ne javljaju se na telefon i slično, ali da uvijek svi izađu.

Jakupovićeva je dodala da je krajnja mjera provala u stan i promjena brave, te da vjeruje da do toga neće doći.

U Vladi FBiH su kazali da su među korisnicima stanova koji treba da ih napuste bivši ministar zdravstva Safet Omerović, rada i socijalne politike Perica Jelečević, ali i predsjednica FBiH Borjana Krišto, koja sa ostalim dužnosnicima dva HDZ-a ne priznaje novu vlast u FBiH jer je "formirana protiv volje hrvatskog naroda".

Služba zajedničkih poslova FBiH je na sjednici Vlade FBiH u četvrtak zadužena da pripremi informaciju o broju i korisnicima stanova kako bi se Vlada opredijelila o daljem načinu njihovog korištenja.

Uz to, Služba je zadužena dati informaciju o voznom parku kako bi Vlada, kako je rečeno prošlog tjedna, uvela red u tu oblast i napravila racionalizaciju troškova s obzirom na to da puno košta održavanje.

izvor: hrvatska-rijec.com