U zadnja tri mjeseca samo kod Tuzle zabilježeno 14 potresa, što se to događa ispod tla u BiH?

U zadnja tri mjeseca samo kod Tuzle zabilježeno 14 potresa, što se to događa ispod tla u BiH?

Potres u Albaniji naveo je stručnjake, ali i građane naše zemlje na razmišljanje ima li ovaj događaj veze s učestalim potresima posljednjih mjeseci na području Bosne i Hercegovine? Prema službenim podacima do kojih je došao N1, samo u posljednja tri mjeseca na području Tuzlanske županije zabilježeno je 14 potresa. Neki od njih nisu bili nimalo ugodni za stanovništvo. Što se to događa ispod tla Balkana, i trebamo li biti zabrinuti?

Tri stotine i četrdeset puta podrhtavalo je tlo u Albaniji. Najjači udar dosegnuo je 5,8 stupnjeva Richtera i za sobom ostavio značajnu materijalnu štetu. Ozlijeđeno je više od 100 ljudi. Seizmolozi kažu da je do potresa došlo pomjeranjem afričke tektonske ploče, koja se proteže sve do Alpa.

"Ta afrička tektonska ploča diže naše planine godišnje centimetar ili dva, one rastu", pojašnjava Ivan Brlek, seizmolog FHMZ.

Međutim, potres u Albaniji nema veze s učestalim podrhtavanjima tla u Bosni I Hercegovini, ističe struka. Od početka godine do ovog trenutka zabilježena su 44 potresa u BiH. Samo na širem području Tuzle, od srpnja do rujna, registrirano je 14 potresa. Epicentri su bili u mjestima Gnojnica, Mramor, Srebrenik i Puračić. Najjači udari dosezali su i 4,7 stupnja po Richteru.

"Potrebno je izvjesno vrijeme da se nakupi seizmička energija da dođe do oslobađanja te seizmičke energije", kaže Brlek.

U slučaju Tuzle seizmička energija sakupljala se više od 40 godina – od posljednjeg velikog potresa u Mramoru 1974. godine. Tlo se tada treslo jačinom 4,9 stupnjeva po Richteru.

Najrazorniji potres u BiH izazvao je katastrofalne posljedice u Banjaluci, 1969. godine. Četiri jaka potresa prethodila su glavnom udaru, 27. listopada 1969. Jačina od 6,6 stupnjeva po Richteru bila je dovoljna da ubije 15 ljudi i ozlijedi 1.117 osoba, a 86 tisuća stambenih jedinica bilo je uništeno.

"Banjaluka je na jednom veoma kompleksnom seizmičkom čvoru gdje se ukrštaju dva rasjeda. I zbog toga može da dođe do jačih potresa kakav je bio 1969. godine. Hazard za Banjaluku je visok, jer se desio jednom takav potres, i postoji mogućnost da se ponovno dogodi", ističe Snježana Cvijić Amulić, seizmologinja RHMZRS.

Trideset godina mirovale su tektonske ploče ispod Banjaluke. Sve do 2011. godine kada je ovaj grad zadesio jak potres magnitude 4,3 stupnja po Richteru. Banjaluka se ponovno tresla 2014. snagom 4,2 po Richteru. Seizmolozi su nedavno izmjerili potres s epicentrom 5 kilometara od Banjaluke, jačine 3 stupnja po Richteru.

Prema prognozi seizmologa, u BiH se u narednih 50 godina mogu očekivati potresi jačine do 7 stupnjeva Merkalijeve skale. Takvi potresi mogu izazvati materijalnu štetu, ali ne i ljudske žrtve. Međutim, idućih 100 godina prognoziraju se razorni potresi, koji mogu izazvati ogromnu materijalnu štetu, ali i veliki broj žrtava. Takvi potresi se predviđaju na području Banjaluke, Trebinja i Neuma.