FOTO  Troškovi kremiranja u prvom krematoriju u BiH biti će oko 100 KM

prvi krematorij u BiH

Na gradskom groblju "Vlakovo" u Sarajevu još je u tijeku prva faza izgradnje prvog krematorija u Bosni i Hercegovini.

- Usprkos svim problemima sa kojima smo se susreli, te administrativnim preprekama koje smo imali, radovi na ovom velikom i značajnom projektu - projektu izgradnje kompleksa krematorija i komemorativnog centra na Vlakovu se nastavljaju, kako bi građanima mogli što prije pružiti i ovu važnu uslugu. Svakako da je ovo veliki uspjeh našeg poduzeća - istaknuo je u razgovoru za Fenu generalni direktor KJKP "Pokop" Goran Cerić.

Krematorij će, prema prethodnim najavama, biti građen u dvije faze, a investicija je višemilijunska.

prvi krematorij u BiH

U prvoj fazi planirana je izgradnja prostora i ugradnja peći, dok druga podrazumijeva izgradnju svih pratećih sadržaja i različitih prostorija za potrebe opraštanja od umrlog, od prostorija za obitelji, recepcije, liječničke sobe, različitih salona, klesarske i vrtlarske radionice i svega onog što suvremeno groblje treba imati.

Cerić je naglasio kako je ovaj projekat važan ne samo kako bi se izašlo ususret željama građana za kremiranjem, već i zbog činjenice da još ne postoji adekvatan način zbrinjavanja patohistološkog otpada što je problem svih većih kliničkih centara u BiH.

- S ekološkog aspekta, značaj krematorija je također višestruk zbog smanjenja rizika od raznih onečišćenja, zagađenja, pa čak i mogućih zaraza. Stoga interes za svoje djelovanje izgradnjom krematorija mogu pronaći razlicite institucije širom države - dodao je Cerić.

Iz "Pokopa" napominju da se građanima osigurava opcija kremiranja pod mnogo povoljnijim uvjetima u odnosu na sadašnje mogućnosti.

Na zahtjev srodnika ili druge zainteresirane osobe, do sada se kremiranje vršilo u susjednim zemljama Hrvatskoj i Srbiji, na način da KJKP "Pokop" organizira prijevoz umrle osobe u Zagreb ili Novi Sad, nakon čega vraća urnu u BiH.

"Pokop" takvih zahtjeva godišnje ima dvadesetak, no interes za kremiranjem je mnogo veći.

- Izgradnjom krematorija troškovi bi znatno bili smanjeni, samim tim što je međunarodni transport veoma skup. Troškovi kremiranja kod nas bili bi svega oko stotinjak konvertibilnih maraka, a za očekivati je da bi se sa uslugama kremiranja kod nas krenulo već koncem iduće godine - kazali su Feni iz KJKP "Pokop".

Izvođenje radova prve faze izgradnje kompleksa krematorija i komemorativnog centra dobila je firma "Prograd" d.o.o. Žepče.

Trenutno se radi na izmještanju kablova kako bi izgradnja bila nastavljena sve dok vremenski uvjeti budu to dozvoljavali.