Troje Srba oslobođeno za pjevanje četničkih pjesama i za psovanje 'ustaške majke'

Oslobođenu trojku optužnica je teretila da su u dva navrata, u noćima sa 23. na 24. i sa 30. na 31. srpnja 2011. godine, tijekom zabave u mjesnom društvenom domu ne samo preglasno reproducirali glazbu, nego je to bila glazba neprimjerenog sadržaja, kojom se veliča srpstvo, četništvo, tzv. krajina i mržnja prema Hrvatima. Jozefa Džoja, Hrvatica iz Podgorja, čija je kuća tik do društvenog doma prigovorila im je s prozora svoje kuće zbog preglasne glazbe neprimjerenog sadržaja, te je zvala policiju, piše Slobodna Dalmacija

To je naljutilo sudionike zabave te su se neki od njih okupili pred njezinom kućom, prijetili su joj i psovali hrvatsku majku, vikali da ide marš iz srpske kuće u Bosnu iz koje je došla, da je ovo Srbija u kojoj Hrvati nemaju što tražiti. Odmah nakon toga incidenta obitelj Džoja iselila je iz Podgorja i APN-ove kuće u tome selu u stan jednog obitejskog prijatelja u Vrginmostu, gdje su i sada. U Podgorju je ostala samo još jedna hrvatska obitelj.

Obrazlažući oslobađajuću presudu, sutkinja Županijskog suda u Sisku, Melita Avedić, naglasila je kako je nedvojbeno utvrđeno da su na zabavama u mjesnom domu u Podgorju puštane i neke pjesme neprimjerenog sadržaja, ali nije dokazano da ih je puštao drugookrivljeni Siniša Damjanović. Isto tako nije utvrđeno da je prvookrivljeni Vlado Vrga uopće bio na spornoj zabavi, a Seka Vrga viđena je jednom kada je donosila kolače.

Također je utvrđeno da je oštećena Jozefa Džoja zbog preglasne i neprimjerene glazbe zvala policiju, te je utvrđeno da su joj neki od mještana Podgorja i sudionika zabave, među kojima su bili Seka Vrga i Siniša Damjanović, psovali ustašku majku i vikali da žive u srpskoj kući, da idu u BiH odakle su i došli.

- Međutim, to je neko drugo kazneno djelo, prijetnja ili uvreda, a ne javno poticanje na nasilje i mržnju, obrazložila je sutkinja Avedić.

Zamjenik Županijskog državnog odvjetnika Marijan Zgurić najavio je žalbu na oslobađajuću presudu. Zanimljivo je da su tijekom rasprave bili preslušani i CD-ovi iz zbirke koju je policija oduzela od organizatora zabave. Među pjesmama je bilo i onih koje veličaju četništvo, velikosrpstvo i krajinu.