Tomislavgrad dobio Profesionalnu vatrogasnu postrojbu

profesionalna vatrogasna postrojba

Općinsko vijeće Tomislavgrad, na svojoj današnjoj sjednici, usvojilo je odluku o utemeljenju Profesionalne vatrogasne postrojbe kao sastavnog dijela Službe za civilnu zaštitu Općine Tomislavgrad.

Tomislavgrad je tako postao prvi grad na području Hercegbosanske županije koji će imati profesionalnu vatrogasnu postrojbu, prenosi Fena.

Kako je za Fenu kazao zapovjednik tomislavgradskih vatrogasaca Mate Jurčević, u rujnu ove godine Općinsko vijeće Tomislavgrad usvojilo je Plan zaštite od požara, temeljni dokument po kojem moraju postupati svi subjekti zaštite od požara na području te općine.

Tim planom predviđeno je da se iz dobrovoljnog vatrogasnog društva prijeđe u profesionalno, što je i formalizirano današnjom odlukom.

"Profesionalni rang nosi određenu kvalitetu, a samim time i odgovornost. Planom je predviđen angažman 12 vatrogasaca, a trenutno je u našem vatrogasnom društvu angažirano njih osam, što znači da ćemo morati zaposliti još četiri osobe. Što se tiče materijalno-tehničkih sredstava raspolažemo s dovoljno vatrogasnih vozila s tim da Plan zaštite od požara predviđa još jedno zapovjedno i navalno vozilo, odnosno vozilo koje ispunjava određene tehničke karakteristike poput raspoloživosti s kubikažom vode, pjenom za gašenje i drugom opremom", kazao je Jurčević.

Vijećnici Općinskog vijeća Tomislavgrad danas su razmatrali i nacrt općinskog proračuna za 2020. godinu koji je predložen u iznosu od 12,8 milijuna maraka što je za 279.680 maraka manje u odnosu na ovogodišnji proračun.

Također podsjećamo usvojene su izmjene i dopune Odluke o pravu na novčanu naknadu za novorođenu djecu na području općine Tomislavgrad, kojom je ta naknada povećana s 300 na 600 maraka.