FOTO/VIDEO  'Žuti prsluci' ne odustaju, planiraju uzburkati i izbore za Europski parlament

prosvjedi

Pokret "Žutih prsluka" provodi prosvjede koji su natjerali francuske vlasti da na ulice izvedu desetine tisuća policajaca da bi suzbili demonstracije.

Radi se o pokretu koji je uglavnom bez lidera i koji se pojavio prvo kao reakcija na najavljene povećane poreze na gorivo, koji su doveli do povećanja cijena goriva, a što je najveći utjecaj imalo na ljude u ruralnim dijelovima zemlje, koji praktično ovise od svojih motornih vozila.

Međutim, "žutim prslucima" su se pridružile tisuće drugih demonstranata zabrinutih zbog povećanja troškova života, usljed pokušaja francuskog predsjednika Emmanuel Macron da uvede ekonomske reforme koje su prije svega namijenjene olakšavanju poslovanja, piše britanski "Express".

Pod pritiskom prosvjednika, francuski lider i vlada su odlučili da usliše neke od njihovih zahtjeva. Najavio je da će povećati plaće radnicima s najnižim primanjima i smanjiti poreze umirovljenicima, u okviru daljih ustupaka s ciljem da se smire višesedmični prosvjedi koji su uzdrmali njegov autoritet.

Sve to pažljivo posmatra Europska unija, jer ti Macronovi planovi znače da će budžet Francuske imati deficit od 3,2 posto, umjesto predviđenih 2,8 posto.

Europski komesar za ekonomske poslove Pierre Moscovici je rekao da je EK u stalnom kontaktu sa francuskim vlastima.

Europska komisija je obećala da će pažljivo posmatrati što se dešava sa francuskim budžetom.

Stroga fiskalna pravila bloka navodi da potrošnja članica eurozone ne smije premašiti deficit od tri posto, što je pravilo koje Francuska često krši. Međutim, nije samo Francuska u pitanju. Prosvjedi "Žutih prsluka" se mogu vidjeti i na ulicama Belgije, Nizozemske, Britanije,...

Talijanski premijer Giuseppe Conte čak je sugerirao da bi pokret "Žutih prsluka" možda mogao pomoći i borbi njegove vlade protiv Bruxellesa zbog budžeta za 2019. godinu.

EK je prijetila da će kazniti Italiju zbog njenih planova za veće troškove, a Italija zapravo ima i manji deficit nego što će ga imati Francuska uz Macronove nove planove.

Iako je talijanski senat usvojio budžet usklađen sa zahtjevima Bruxellesa, još postoji šansa da on ne bude na kraju i sproveden.

Francuski prosvjedi bi mogli biti dodatni teret u konfliktu Rima i Bruxellesa.

Conte je konkretno naveo "pobunu Žutih prsluka" u svojim razgovorima o budžetskom deficitu sa Moskovisijem.

"Žuti prsluci" u Europskom parlamentu?

Kako navodi britanski "Express", ovaj pokret prijeti i da uzburka izbore za Europski parlament narednog proljeća, nakon što je Francuska komunistička partija najavila da planira da među njenim kandidatima budu upravo i neki od pripadnika "Žutih prsluka".

- Na listi će biti predstavnici sindikata ali i "Žuti prsluci". Ne možemo ići na izbore, a da ne uzmemo u obzir ovo što se dešavalo posljednjih tjedana - rekao je tajnik partije Fabian Russell.

Nedavna anketa je pokazala da bi 13 posto francuskih ispitanika glasovalo za hipotetičku listu "Žutih prsluka" na izborima u svibnju 2019. godine.