Zovko pozvala Uniju da preuzme ulogu iskrenog posrednika u odnosima Izraela i Palestine

Zovko pozvala Uniju da preuzme ulogu iskrenog posrednika u odnosima Izraela i Palestine

Zamjenica koordinatora EPP-a u Odboru za vanjske poslove Željana Zovko sudjelovala je u raspravi o najnovijem razvoju situacije između Izraela i Palestine, održanoj u okviru plenarne sjednice Europskog parlamenta u srijedu, 27. studenog, gdje je naglasila značaj uspostavljanja mira na Bliskom Istoku, što će biti moguće otvaranjem kanala komunikacije.

Zovko je nadalje naglasila da je Izrael bitan partner Europske unije, te da je potrebno održati dobre odnose s Bliskim Istokom. “Kako bismo obustavili sukob i doprinijeli sigurnosti i stabilnosti u regiji, Europska unija mora ostati relevantan akter u ulozi iskrenog i uravnoteženog posrednika u budućem političkom procesu između Izraela i Palestine. Trajni mir može se zasnivati samo na potpunoj obvezanosti na pravičnost bez nasilja i međusobno priznavanje, nastavak ranijih sporazuma i zakonskim obvezama”. Zovko je izrazila nadu da će Izrael i Palestina uskoro živjeti u miru, u sigurnim i priznatim granicama.

Zastupnica Zovko je na kraju svog obraćanja izrazila zabrinutost činjenicom da je Izrael više puta izdvojen u Vijeću za ljudska prava UN-a. Situacija između Izraela i Palestine jedina je fiksna stavka iz regije na službenim sjednicama organizacije za ljudska prava. “To nije pošteno, Izrael ne bi trebao biti jedina zemlja koju se tretira posebno, neovisno od ostalih zemalja”.