Zovko: Otklanjanje uzroka iregularnih migracija i budućih nestabilnosti

željana zovko
Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je danas u Strasbourgu na raspravi o Izvješću o preporuci Vijeću, Komisiji i potpredsjednici Komisije/Visokoj predstavnici o Libiji.

Tijekom rasprave Zovko je rekla kako geostrateška pozicija Libije je ključna za stabilnost cijele sjeverne Afrike i Mediterana, pritom naglasivši kako nisu samo problem granice Libije prema Mediteranu, već i njezine granice prema državama odakle dolaze migrantski valovi, a čije su institucije u raspadu. U kontekstu rješavanje krize u Libiji zastupnica je naglasila potrebu za jačim angažmanom Europske unije i učinkovitiju mobilizaciju sredstava za vanjsko financiranje s ciljem obnove institucija države, infrastrukture, uspostave civilnog društva te rješavanja ključnih uzroka migracija koji preko Libije stižu u Europu.

„EU mora osigurati bezrezervnu potporu u provedbi Akcijskog plana UN-a za Libiju s ciljem postizanja nacionalnog pomirenja. Prioritet je uspostava funkcionalne vlade, policije i vojske koja bi znala uspješno zaštiti svoje granice", rekla je Zovko.

Nadalje, zastupnica Zovko je naglasila kako se EU ne čuva samo na granicama Schengena već i na granicama Libije. Istaknula je kako je potrebno pojačati borbu protiv krijumčarskih skupina i trgovcima robljem kao ključnih rješenja za migrantske pritiske.

„Otklanjanje uzroka iregularnih migracija i budućih nestabilnosti u Europi počinju u stabilnoj Libiji, kao i na stabilnom Balkanu preko kojeg otvara nova migrantska ruta prema Europi", naglasila je zastupnica.

Zaključno, zastupnica Zovko je naglasila kako je EU najveći donator razvojne pomoći, a shodno tome EU mora biti ambicioznija u donošenju rješenja za stabilnost Libije, države koja u ovom trenutku izvozi nestabilnost prema Europi.

„Vrijeme je za jasnije artikuliranje i zauzimanje stava na međunarodnoj sceni po ovom pitanju, kako bi našim građanima bilo jasnije što se čini u njihovo ime", zaključuje Zovko.