VIDEO  Žena svirala violinu za vrijeme operacije tumora na mozgu

Operacija
KING'S COLLEGE HOSPITAL / AFP

Kirurzi u bolnici King's College Hospital u Londonu uklonili su tumor na mozgu žene koja je tijekom postupka svirala violinu, piše Time.

Liječnici su mapirali mozak Dagmar Turner prije operacije kako bi identificirali područja koja su bila aktivna tijekom sviranja violine i ona odgovorna za kontrolu jezika i pokreta. Liječnici su je tada probudili usred postupka kako bi se ona mogla svirati te time "osigurati da kirurzi ne oštete nijedno ključno područje mozga koje kontrolira Dagmarove osjetljive pokrete ruku", kaže bolnica u izjavi.

„Znali smo koliko joj je važna violina, pa je bilo presudno sačuvati funkciju u osjetljivim dijelovima mozga koji su zaslužni za njeno sviranjea“, rekao je profesor Keyoumars Ashkan, njen neurokirurg. "Uspjeli smo ukloniti preko 90% tumora, uključujući sva područja na koja sumnja agresivna aktivnost, zadržavajući punu funkciju u lijevoj ruci."

Turner, inače svira u Simfonijskom orkestru Isle of Wight i raznim zborovskim društvima. Napustila je bolnicu tri dana kasnije i nada se kako će se uskoro vratiti u svoj orkestar. Bila je puna hvale za trud liječnika, pogotovo doktora Ashkana koji je kako kaže razumio njenu brigu.

„Pomisao da izgubim sposobnost sviranja bila je zastrašujuća, ali, sam glazbenik, profesor Ashkan je shvatio moju zabrinutost“, rekla je. "On i Kingov tim isplanirali su operaciju do detalja - od preslikavanja mog mozga do planiranja pozicije u kojoj bih trebao biti."

Sadržaj se učitava...