Željana Zovko: Erdogan mora odgovarati pred međunarodnim kaznenim sudom

Željana Zovko, Europski parlament , Željana Zovko, Tayyip Erdogan, Željana Zovko, posjeta, SAD

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko održala je govor na plenarnoj sjednici u Strasbourgu u sklopu rasprave o vojnim operacijama Turske u sjeveroistočnoj Siriji i njihovim posljedicama. Tijekom govora Zovko je naglasila kako nije dovoljno zamrznuti sredstva za civilno društvo kojeg Turska treba više, nego snažna i moralna opomena. Svi oni koji čine pokolj i etnički raseljavaju stanovništvo moraju odgovarati pred međunarodnim kaznenim sudom, zaključila je Zovko, javlja Hrvatski Medijski Servis.

“Izuzetno je teško i emotivno govoriti o ovome što Turska čini s obije strane svoje granice, toliko godina nakon velikih masakra koji su se dešavali na zapadnom Balkanu i nakon vijesti koju smo primili da neće biti dalje mira i stabilnosti na području u kojem Turska itekako ima svoj snažan utjecaj”, rekla je Zovko.

Kaže da nije dovoljno zamrznuti sredstva, već Turskoj treba poslati snažnu opomenu.

“Zamrznuti sredstva nije dovoljno, mi možemo kazniti samo civilno društvo, Turskoj za to ne trebaju sredstva, Turskoj treba jaka i moralna opomena da ovo što čini nije dobro”, kaže hrvatska europarlamentarka.

Zastupnica Zovko mišljenja je kako turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, zbog turske invazije na Kurde u Siriji, mora odgovarati pred Međunarodnim kaznenim sudom.

“Ovo što čini nije moralno dobro, Erdogan mora odgovarati pred međunarodnim krivičnim sudom”, kazala je Zovko te dodala:

-Svi oni koji čine masakr i etnički raseljavaju stanovništvo nakon što je to isto učinjeno u Srebrenici i u Vukovaru i htjelo biti učinjeno u Bihaću, moraju biti odgovori pred onima koji će im suditi, znači međunarodni krivični sud mora biti uspostavljen za zločine koje oni čine – kazala je Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu.