Zastrašujuća spoznaja: Uništili smo planet! Civilizacija kakvu danas poznajemo nestat će 2050.

Zastrašujuća spoznaja: Uništili smo planet! Civilizacija kakvu danas poznajemo nestat će 2050.
Analiza koju je objavio Nacionalni centar za obnovu klime iz Melbourna opisuje zastrašujuće posljedice koje bi globalna promjena klime mogla imati na zemlju.

Autori izvještaja su David Spratt, Breakthroughov istraživački direktor, i Ian Dunlop, bivši viši direktor Royal Dutch Shella koji je prije toga predsjedavao Australskom asocijacijom za ugljen.

Strašan scenarij prikazuje kako bi civilizacija koju poznajemo mogla biti izbrisana sa lica zemlje za samo trideset godina, piše Vice.

Ostajemo bez vode
U analizi piše kako "planetarni ljudski sistemi dostižu točku bez povratka do sredine stoljeća. Tri stupnja Celzijeva zagrijavanja potaknut će ubrzani kolaps ključnih ekosustava, uključujući amazonske prašume, led na Arktiku i koraljne grebene.

Posljedice su kobne. Milijardu ljudi moralo bi se odseliti zbog nepodnošljivih životnih uvijeta, a otprilike dvije milijarde suočit će se s nedostatkom pitke vode.

Jedini način da se spriječi apokaliptično stanje jest nova "industrijska revolucija" kojom bi se rapidno izgradila potpuno nova "čista" industrija koja ni na koji način ne zagađuje okoliš i ne ispušta u atmosferu opasne plinove.

U suprotnom, prema istraživanju život na zemlji mogao bi postati neodrživ.

Ukoliko zagrijavanje zemljine površine bude i za stupanj manje, posljedice ovakve pojave i dalje su katastrofalne, jer život na Zemlji više neće biti ovakav kakog ga poznajemo.

vijesti.hr