Za ulazak u EU zahtjev preko interneta i pristojba u iznosu od 5 eura

belgija, Schengenska zona, schengen, Schengenska zona, schengen, eu, granice, ilegalni imigranti, imigranti, Brenner, Spielfeld, austrija, Schengenska zona, schengen, Hrvatska zemlja, Europska unija, BIH, Shengen, Schengenska zona, schengen, BIH, granica, Europska unija, Schengenska zona, schengen, granični prijelaz, Schengenska zona, suspenzija, italija, Shengen, Europska unija, Schengenska zona, schengenska pravila, schengen, Europska unija, putovanja, BIH, Hrvatska zemlja, Shengen, Njemačka, Shengen, Shengen, vize, Shengen
...usuglasili sustav prethodne kontrole putnika iz trećih zemalja kojima ne treba viza za ulazak u europski prostor.

Europski sustav za informacije o putovanjima i njihovu odobrenju (ETIAS), zamišljen je kao sigurnosna mjera koja bi trebala poboljšati sigurnosne provjera putnika koji u EU mogu ulaziti bez viza, javlja Hina.

Riječ je o usuglašenom stajalištu Vijeća EU-a koje služi kao za temelj za pregovore s Europskim parlamentom, koji zajedno s Vijećem donosi konačni tekst.

‘ETIAS će poboljšati našu sigurnost i zaštititi naše građane. ETIAS traži da svi oni koji ne trebaju vize budu provjereni prije nego što krenu na putu u schengenski prostor. Svakom tko predstavlja rizik može biti odbijen ulazak', priopćilo je malteško predsjedništvo Vijeća EU-a.

Komisija je u studenome 2016. predložila uspostavu ETIAS-a, sustava sličnom onome koji imaju Sjedinjene Države, prema kojem se svi koji ulaze u tu zemlju, a ne trebaju vize, moraju preko interneta unaprijed registrirati najmanje 72 sata prije ulaska i platiti naknadu. Ta se registracija mora napraviti samo jednom i onda vrijedi za veći broj putovanja te ubrzava preglede na graničnim prijelazima.

Svi koji ulaze u EU, a za to im ne trebaju vize, trebat će preko interneta tražiti prethodno odobrenje. Odrasle osobe morat će platiti pet eura. Postupak ispunjavanja zahtjeva i odobravanja putovanja trebao bi trajati samo desetak minuta, a odobrenje bi vrijedilo tri godine.

Trenutačno, građani šezdesetak zemalja svijeta ne trebaju tražiti vize za ulazak u EU. Plan je da ETIAS postane operativan od 2020. Sustav se uvodi kako bi se prikupljale informacije o osobama koje putuju u Europsku uniju bez vize, što omogućava provođenje prethodnih provjera radi suzbijanja nezakonitih migracija i jamčenja sigurnosti.