Washington podržava povlačenje ruskih vojnika

Sjedinjene Države su objavile u ponedjeljak da će s odobravanjem primiti vijest o povlačenju ruske vojske s ukrajinske granice pokažu li se izjave Kijeva i Moskve o tome točnima.
»Pokažu li se informacije o povlačenju ruskih snaga s područja uz granicu (s Ukrajinom) točnima, bit će to prva i dobrodošla etapa«, rekla je glasnogovornica američkog State Departmenta Jennifer Psaki. U tom slučaju »mi ćemo potaknuti Rusiju da ubrza to povlačenje«, dodala je u priopćenju.
»I dalje ćemo poticati Rusiju da počne dijalog s vladom u Kijevu kako bi se smirilo stanje, poštujući suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Ukrajine«, dodala je.
Američki čelnici su potvrdili da je američki državni tajnik John Kerry u ponedjeljak prije dolaska u Izrael ponovo razgovarao telefonom s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom. Dvojica čelnika su u nedjelju nekoliko sati razgovarala u Parizu ali se nisu uspjela dogovoriti o ukrajinskoj krizi.
Informaciju o djelomičnom povlačenju ruskih vojnika nagomilanih na ukrajinskoj granici u ponedjeljak prijepodne je agenciji AFP dao glasnogovornik ukrajinskog ministarstva obrane.

Hina