Vučić traži razmatranje odluke o referendumu

Aleksandar Vučić, Srpska napredna stranka (SNS), apsolutna većina u parlamentu, Izvanredni parlamentarni izbori, Srbija, Aleksandar Vučić, političar, Srbija, Srpska napredna stranka (SNS), Slavko Ćuruvija, srpska radikalna stranka, Srbin, Bosna i Hercegovina, Aleksandar Vučić, srbija bih, Aleksandar Vučić, Srbija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Josip Šimunić, Europski parlament u Briselu, vojislav šešelj, Aleksandar Vučić, Aleksandar Vučić, Europsko vijeće, eu, zapadni balkan, Bakir Izetbegović, Aleksandar Vučić, Srebrenica, Milorad Dodik predsjednik RS-a, Republika Srpska, referendum, Referendum RS, Aleksandar Vučić, Aleksandar Vučić, pomirenje, Aleksandar Vučić, Bruxelles, Srbija, kosovo, matija šerić, Srbija, kosovo, Aleksandar Vučić, matija šerić, Aleksandar Vučić, Hrvatska, Aleksandar Vučić, Srbijanski premijer, Aleksandar Vučić, Haški Tribunal, vojislav šešelj, Aleksandar Vučić, Croatia summit, Dubrovnik, Aleksandar Vučić, poglavlje 26, Srbijanski premijer, A
Srbijanski premijer Aleksandar Vučić pozvao je u petak u Beogradu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da još jednom razmotri odluku o referendumu koji je skupština tog entiteta BiH prihvatila vezano uz izjašnjavanje o pravosudnim institucijama na razini BiH, našto je Dodik uzvratio da je "spreman na dogovor o referendumu" pod određenim uvjetima.

Vučić i Dodik sastali su se danas u Beogradu i razmotrili aktualnu situaciju u regiji te odnose BiH i Srbije u kontekstu incidenta u Potočarima 11. srpnja, kada je na komemoraciji srebreničkim žrtvama napadnut srbijanski premijer, a na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji poručili su da Beograd i Banja Luka neće uzajamno komunicirati pritiscima i prisiljavanjem.

Dodik je naveo četiri zahtjeva Republike Srpske čije ispunjavanje je preduvjet da se odustane od referenduma: neovisnost Suda i Tužiteljstva BiH, procesuiranje svih koji su činili zločine nad Srbima, promjena kaznenog zakona u dijelu gdje se proširuju nadležnosti Suda i Tužiteljstva BiH te primjena zakona koji je važio u vrijeme izvršenja kaznenog djela.

"Ako se ove četiri stvari poprave - postignut je cilj i ne treba nam referendum", rekao je Dodik.

"Srbija se nikada i ni na koji način nije miješala u unutarnje stvari BiH pa ni u interne političke stvari u RS, ali sam danas na moju inicijativu zahvalan Dodiku što je prihvatio ovu vrstu razgovora", rekao je Vučić ukazujući na širi kontekst problema koji bi mogao potaknuti referendum u RS te moguće posljedice po daljnje kompliciranje situacije u regiji.

Vučić je istaknuo kako je "konačna odluka na RS", ali je za njega važno da Dodik poštuje stajališta Srbije i da je spreman na razgovore.

"Ponekad dobro vidim cjelinu odnosa, kompleksnost i složenost situacije i da je u skladu s tim - i zbog zaštite interesa i Republike Srpske i BiH - potrebno da više razmišljamo i zajednički donosimo odluke", objasnio je Vučić svoj razgovor s Dodikom o referendumu.

Tema razgovora bio je i napad na Vučića i srbijansko izaslanstvo u Potočarima, a zajednička je ocjena da je taj incident bio "pokušaj destabiliziranje regijea", ali i da je "neophodno uspostaviti i održati mir kao i punu stabilizaciju i regije i BiH".

Srbijanski premijer istaknuo je kako se raduje dolasku članova Predsjedništva BiH, koje je pozvao u službeni posjet Srbiji samo dva dana nakon incidenta u Potočarima.

Kao datum sastanka s članovima Predsjedništva BiH spominje se 22. ili 23. srpnja, a Vučić je ocijenio da, u kontekstu događaja u Poročarima "to što je doživio nije bilo nimalo lako, ali se ne živi u prošlosti".

"Naše službe sigurnosti imaju potpuno sklopljenu sliku, ali šutimo i čekamo da vidimo šta će reći organi BiH... To nam je nauk za budućnost, u prošlosti se ne živi. Radujem se susretu s članovima Predsjedništva. Vjerujem da ćemo u otvorenim razgovorima razmotriti zajedničku budućnost i šta možemo uraditi za daljnju suradnju dviju država", rekao je premijer Srbije.

Vučić je istaknuo i da je "regiji potreban mir" te da je to "nasušna potreba svih naših naroda i ključni uvjet gospodarskog napretka".