VUČIĆ O IZJAVI MILANOVIĆA Mali je broj državnika koji su Srbiju nazvali šakom jada

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Hercegovina.info

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da neće komentirati navode u medijima da prema novom crnogorskom zakonu o slobodi vjeroispovijesti, Srpska pravoslavna crkva (SPC), da bi se registrirala "treba podnijeti matični broj ili potpis Svetog Save", kao i da će ostaviti da se takvim tumačenjima "bave tabloidi zato što je situacija isuviše ozbiljna da bi o događanjima u Crnoj Gori na takav način govorio predsjednik Srbije".

Vučić je nakon otvaranja gasovoda Turski tok u Istanbulu za televiziju Pink rekao da je na tu temu "sve što je imao da kaže već rekao, kao i da se nada da kada budu pravljeni kompromisi i dogovori da to neće biti nauštrb interesa srpskog naroda i srpske crkve".

Vučić je rekao da se spekulira oko promjena imena Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori tako da se prilikom registracije po novom zakonu izbaci riječ "srpska" a da se umjesto toga koriste izrazi "pravoslavna crkva" ili "mitropolija", kao i da se on zalaže da se u nazivu Srpske pravoslavne crkve kao vjerske zajednice zadrži riječ "srpska".

"Nisam siguran i želim se nadati da će u tom kompromisu sudjelovati naše crkve i manastiri, ali pod okriljem srpske crkve (SPC). Ne bih prikupljao lake političke poene (da komentira traženje matičnog broja Svetog Save), predsjednik sam Srbije i bolje da to ostavim tabloidima. Suviše je ozbiljna situacija da bih mogao tako odgovoriti. Nadam se da će se sve završiti mirno", rekao je Vučić.

Na pitanje da prokomentira izbore u Hrvatskoj Vučić je odgovorio kako je novoizabranom predsjedniku Zoranu Milanoviću čestitao i da želi sa Hrvatskom graditi dobre odnose.

"Mi ćemo morati da imamo suštinski bolje odnose sa Hrvatskom i sa Hrvatima. Vrlo smo otvoreni za suradnju sa Hrvatskom, suradnja je neophodna ako želimo da opstanemo na našim prostorima i zaustavimo odljev ljudi. Njihov (odljev ljudi) još je proporcionalno veći nego naš, ali naš je užasno velik", kazao je Vučić i dodao da će Srbija pozdraviti svako poboljšanje u odnosu prema Srbima koji žive u Hrvatskoj.

Vučić je rekao i kako nije siguran koliko će poboljšanje odnosa sa Hrvatskom biti moguće u mandatu novog predsjednika te zemlje, s obzirom na to da je "mali broj državnika koji su Srbiju nazvali šakom jada", kao što se to desilo u predizbornom duelu Zorana Milanovića i bivše predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Na pitanje da prokomentira izjavu lidera Narodne stranke Vuka Jeremića da će "razmontirati naprednjačke strukture u BIA-i", Vučić je odgovorio kako "neće taj ništa da razmontira niti da montira, niti bilo što da uradi".

"Možda iz nekog veleposlanstva stignu još neke pare da otputuje do New Yorka. On će nastaviti lijepo živjeti, a građani će još ljepše da žive bez njega. Tamo (u BIA) rade profesionalci, dobri ljudi koji rade za sigurnost države. Svako govori u granicama svoje pokvarenosti", kazao je Vučić.