'Vratiti ćemo Libanon u kameno doba'

izrael, Gaza, libanon, Hezbollah
Vođa libanonskog Hezbollaha, Hassan Nasrallah, ovog tjedna je održao govor povodom velikog religijskog blagdana Asure. Pritom se osvrnuo na izraelske prijetnje ratom ističući kako su iste manifestacija izraelske zabrinutost zbog činjenice da je "otpor prava prijetnja Izraelu".

"Izraelci ističu u medijima kako bi u slučaju sukoba morali zatvoriti zračnu luku Ben Gurion i morsku luku Haifa, da, to je točno", poručio je Nasrallah te istaknuo kako "nema niti jednoj dijela okupirane Palestine kojeg rakete otpora ne bi mogle doseći".

Dakako, kada Nasrallah govori o "otporu" onda se referira na sam Hezbollah, koji se u više navrata sukobio s izraelskom vojskom te je zapravo jedina vojna sila koja je uspjela poraziti Izrael u otvorenom ratu (za vrijeme izraelske invazije na južni Libanon). No, u sklopu tzv. "otpora" tu je svakako i palestinski Hamas u Pojasu Gaze koji se, unatoč svim problemima, pokazao dovoljno čvrst za vrijeme ovoljetne izraelske agresije. Uz velike žrtve na palestinskoj strani, Hamas ipak nije slomljen te su do zadnjeg dana, prije potpisivanja primirja, ispaljivali rakete na Izrael.

No, ove poruke otpora koje je istaknuo Nasrallah obraćajući se desecima tisuća okupljenih na prostoru južnog Bejruta, tradicionalnog uporišta Hezbollaha, izazvale su žestoke reakcije u Izraelu, naročito od strane jednog člana izraelske Vlade. Ministar prometa, Yisrael Katz, član vladajuće stranke Likud, objavio je poruku u kojoj prijeti i Hezbollahu i Libanonu.

"Neka ne bude nikakve zabune - Nasrallah, taj kukavički hvalisavac, mora znati ovo: ta opcija ne postoji za nas. Ukoliko dođe do takvog scenarija, uništiti ćemo Libanon do temelja! Vratiti ćemo Libanon u kameno doba, a Nasrallaha ćemo zakopati pod kamenjem", poručio je izraelski ministar Katz.

Eskalacija retorike ovih povijesnih neprijatelja dolazi u kritičnom trenutku. Naime, Libanon bi uskoro mogao postati ratna zona, no glavni neprijatelj ovog puta nije Izrael već prijetnja koja stiže iz Sirije - ekstremisti koji se bore protiv sirijske vojske i vlasti u Damasku su poručili kako će proširiti rat na Libanon kako bi kaznili Hezbollah .

Ukoliko do ovakvog scenarija dođe nije za isključiti i moguće uplitanje Izraela u takvom trenutku. Izgleda kako je Nasrallah toga itekako svjestan te je zato zapravo u ovotjednom govoru poručio Izraelu da bi bilo bolje da ništa ne pokušava ukoliko se situacija u Libanonu pogorša.

timesofisrael.com