Vojna operacija protiv krijumčara ljudima

emigranti
Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a dali su u ponedjeljak u Bruxellesu zeleno svjetlo za pomorsku operaciju protiv kriminalnih skupina u Sredozemlju koje prebacuju migrante u Europu, ali će za oštriji nastup prema njima trebati odobrenje Vijeća sigurnosti.

»Prihvaćen je koncept u četiri točke. Prva točka se odnosi na prikupljanje podataka i praćenje brodova, kojima se krijumčari služe za prijevoz ljudi i to je moguće bez odluke Vijeća sigurnosti«, rekla je hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Ova odluka znači da sada mogu početi pripreme za operaciju, koja će se moći početi provoditi u lipnju.

»Sada počinju pripreme. Nadam se da će sve biti spremno za operaciju od lipnja«, izjavila je visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

Operacija pod imenom »EUNAFOR Mediterranean« imat će sjedištu u Rimu, a za zapovjednika te vojne operacije imenovan je talijanski kontra-admiral Enrico Credendino.

Odluka je donesena na zajedničkom sastanku ministara vanjskih poslova i ministara obrane zemalja članica.

Očekuje se da bi Vijeće sigurnosti moglo dati suglasnost krajem ovoga tjedna.

Nakon donošenja rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a vojna operacija bi mogla početi sa sljedećim fazama djelovanja, što uključuje potragu, zapljenu i uništavanje krijumčarskih brodova na temelju međunarodnog prava i uz partnerstvo s libijskim vlastima.

Ministrica Pusić je rekla da na sastanku nije bilo riječi o prijedlogu Komisije da se uvedu kvote za razmještanje tražitelja azila i izbjeglica po zemljama članicama u skladu s njihovim mogućnostima.

»O tome ionako neće odlučivati ministri vanjskih poslova jer je to u nadležnosti ministara unutarnjih poslova«, rekla je Pusić, dodajući da je ipak iz prvih reakcija vidljivo da taj prijedlog neće dobiti potporu zemalja članica.

Hina