Vojislav Šešelj odbija dobrovoljni povratak u Den Haag

Vojislav Šešelj
Haški optuženik i vođa Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj potvrdio je u četvrtak da je pokrenut postupak za njegovo izručenje Haškom sudu (ICTY) i poručio je da će poštivati sudsku proceduru u Srbiji, ali neće dobrovoljno otići u Haag.

Šešelj je na redovitoj tiskovnoj konferenciji radikala rekao da mu je uručen sudski poziv da se, po nalogu Žalbenog vijeća ICTY-a 10. ožujka, kao okrivljeni, pojavi pred Višim sudom u Beogradu.

»Odazvat ću se pozivu. Neću bježati niti se sakrivati, ali neću ni dobrovoljno u Haag. Pozivat ću se na Europsku konvenciju o ljudskim pravima, na pravo na pravično suđenje, pravo na suđenje u razumnom roku i pravo da se sam branim«, rekao je Šešelj novinarima.

Haaški tribunal je ranije od vlasti u Srbiji zatražio da osiguranju nazočnost Vojislava Šešelja izricanju presude, zakazane za 31. ožujka.

Vođa radikala je naglasio kako će, bude li vlada premijera Aleksandra Vučića odlučila da ga izruči Haagu, pružiti pasivni otpor i da će Srpska radikalna stranka, bez obzira na te okolnosti, sudjelovati u predizbornoj kapmanji za izvanredne parlamentarne izbore čije raspisivanje se očekuje za 24. travnja.

»Vjerujem da je Aleksandar Vučić na teškim mukama jer je svjestan što bi za njega značilo ako me izruče Haagu. Bila bi to mrlja koja bi ga svrstala u red s (Borisom) Tadićem, (Vojislavom) Koštunicom, (Zoranom) Đinđićem, (Zoranom) Živkovićem i ostalima koji su izručivali Srbe Haagu«, rekao je predsjednik SRS.

Šešelj je najavio da će SRS 24. ožujka održati miting na Trgu republike u Beogradu, a nazvat će ga »Bunt protiv Vučićevog režima«.

Haški tribunal je Vojislavu Šešelju, koji se dobrovoljno predao 24. ožujka 2003. godine, sudio po optužnici za progon nesrba na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, deportaciju i nehumana dijela i zločine protiv čovječnosti nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993. godine.

U pritvoru haškog suda Šešelj je bio do početka studenog 2014. kada je privremeno oslobođen zbog zdravstvenih razloga, uz obvezu Srbije ga na zahtjev Haaga sprovede na izricanje presude. Tužitelji su u završnoj riječi u ožujku 2013. za Šešelja zatražili kaznu od 28 godina zatvora, a Šešelj, koji se branio sam uz logističku potporu pravnog tima SRS, zahtijevao je oslobađajuću presudu.

Prije nego je pušten na privremenu slobodu, Šešelju su liječnici Haagu dijagnostificirali tumor na jetri, a 12. studenog 2014., poslije gotovo 12 godina vratio se u Srbiju zbog lošeg zdravstvenog stanja. Po dolasku u Beograd izjavio je da ne bježi, ali i da se neće dragovoljno vraćati u Haag, gdje mu ni nakon 11 i pol godina koliko je do tada trajao sudski proces, još nije izrečena kazna po optužnici za ratne zločine.

U međuvremenu, nakon intenzivne terapije, Šešelj je sredinom siječnja 2015. ustvrdio da su zaustavljene metastaze raka na jetri, te da je on sad »najzdraviji na srpskoj političkoj sceni«. Politički analitičari ocjenjuju da bi Šešeljavi radikali (SRS) na predstojećim izvanrednim parlamentarnim izborima uz stranke iz korpusa desnice i euroskeptika, mogli prijeći izborni prag i vratiti se u parlament poslije teških izbornih poraza nakon što su se od radikala odvojili Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić i formirali Srpsku naprednu stranku.

Hina