Viktor Orban: Ne želimo puno muslimana u našoj zemlji!

orban
orban
- Ne želimo da imamo veliki broj muslimana u našoj zemlji - rekao je Orban i podsjetio na iskustvo Mađarske sa otomanskom vladavinom, prenosi Reuters.

Orban je naveo da dužnosnici EU nisu ponudili da premjeste tražioce azila iz Mađarske, ali da će razmotriti sistem kvota ukoliko im takav način raspoređivanja izbjeglica bude ponuđen.

- Razmještanje ilegalnih migranata među državama članicama EU je iluzorno rješenje - ocijenio je Orban na konferenciji za novinare u Bruxellesu, komentirajući prijedlog Europske komisije. U izvješću njemačkog lista "Welt" navodi se da Europska komisija razmatra preseljenje 54.000 migranata iz Mađarske u druge zemlje članice EU, što je Orban okarakterisao kao "blefiranje", ističući da se te brojke nisu razmatrale u razgovorima u kojima je sudjelovao u Bruxellesu.

- A sistem kvota je moralno teško pitanje - naveo je Orban, dodajući da to nije rješenje i da čak njegovi zagovornici to znaju.

Orban je naveo da niko ne govori o tome da li će manje izbjeglica dolaziti poslije uvođenja sistema kvota i ne postavlja se pitanje "što će se desiti kada se izbjeglice razmjeste i kako će biti moguće da ih zadrže u zemlji koja im je dodijeljena".

Mađarski premijer ocijenio je da se Europa danas ne suočava sa izbjegličkom krizom, jer, kako je naglasio, "većina ilegalnih migranata nisu izbjeglice".

Poslije razgovora sa predsjednikom Europske komisije Žan-Klod Junkerom, Orban je novinarima rekao da je istina da su mnogi migranti "zaista izbjeglice, ali da mnogo više njih ne bježi od progona ili ratova, već su krenuli u Europu u nadi da će imati bolji životni standard".

- Postoji veći broj migranata koji nisu iz ratnih zona i postoji neograničeno nadolaženje njih - naveo je Orban i predložio da bi trebalo tim ljudima jasno staviti do znanja da izbjeglice koje nisu iz ratnih zona, neće dobiti priliku da žive u Europi, prenosi MTI.