VIDEO  U sukobima u Rio de de Janeiru policije i bandi najmanje 30 mrtvih

Policija je uhitila više kriminalaca koji su višednevnom akcijom "stjerani u kut", prenosi BBC. U sukobima između policije i narko bandi koji traju već pet dana na ulicama Rio de Janeira dosad je poginulo najmanje 30 ljudi, a nasilje i dalje ne traje.

Njaveći nemiri događaju se u kvartu Vila Cruzeiro na sjeveru grada za koji se vjeruje da je centar mafije.

"Naš današnji cilj je preuzeti četvrt i spasiti nevino stanovništvo koje članovi mafije drže kao taoce za trgovinu drogom", rekao je Alvaro Rodrigues, prvi čovjek policije i ove operacije.

Većina žrtava su bili preprodavači droga, ali je među 30 poginulih osoba bilo i civila među kojima su bili 14-godišnji dječak i 62-godišnja žena. Da bi se prekinulo nasilje, vlast je u obračun s narko mafijom poslala 17.500 policajaca.

Tijekom pet dana sukoba uhićeno je više od 150 ljudi.

Policijske sile su u noćašnjem obračunu koristile oklopna vozila na koja su kriminalci odgovorili postavljanjem barikada, paljenjem vozila i pucnjavom. Ipak, unatoč eskalaciji sukoba, policija je uspjela preuzeti nadzor nad naseljem koje, prema planu, planiraju zadržati uz pomoć novih snaga koje bi im se danas trebale pridružiti na ulicama Rija.

Podsjetimo, nasilje je počelo u nedjelju napadima na policijske stanice i vozila. Gradske vlasti kažu da su napadi "očajnički pokušaj" trgovaca drogom da stvore paniku u jeku sve jače policijske akcije protiv favela u kojima imaju svoja sjedišta.

Policija i dalje vrši racije po favelama, ali teško je ocijeniti koliko su one uspješne. Oko šest miliona stanovnika Rio de Janeira živi u tim improviziranim, polulegalnim naseljima, od kojih su neka tako opasna da se policija uopće ne usudi ulaziti.

radiosarajevo.ba