VIDEO  Nadzorna kamera snimila stravični potres

Potres
AFP

Razorni potres koji je u utorak popodne po lokalnom vremenu pogodio Haiti ostao je zabilježen i na snimkama nadzornih kamera. Jedna je nadzorna kamera snimila veliko podrhtavanje tla, nakon čega su se srušile zgrade u glavnom gradu Port-au-Princeu, a stanovnici su ostali zatrpani u ruševinama.

 

Zasad još nije poznat točan broj žrtava potresa magnitude sedam stupnjeva po Richteru i epicentra samo 16 kilometara od tromilijunskog glavnog grada karipske države. Jačinu potresa dodatno je pojačalo to što je njegov epicentar bio smješten plitko pod zemljom.

U potresu je srušena i bolnica u Port-au-Princeu, što dodatno otežava pružanje pomoći ozlijeđenima. Srušila se i Nacionalna palača u kojoj je smješten ured predsjednika te karipske države, ali i UN-ovo sjedište, pri čemu je poginulo 16 djelatnika, a za njih 150 još se traga.

Ulice glavnog grada pune su mrtvih tijela, koje preživjeli i spasilačke ekipe polažu uz rub cesta, a pod ruševinama je i dalje zarobljen nepoznat broj ljudi.

Haiti je inače najsiromašnija zemlja zapadne hemisfere. Američki Crveni križ najavio je pomoć vrijednu 200,000 dolara za Haiti.

Europske zemlje i Svjetska banka već su odobrile pomoć toj siromašnoj zemlji.

javno