Venezuela u kaosu: U sukobima prosvjednika i policije ubijena žena, na ulicama tisuće ljudi, Guaido poziva na opći štrajk

Venezuela u kaosu: U sukobima prosvjednika i policije ubijena žena, na ulicama tisuće ljudi, Guaido poziva na opći štrajk

Čelnik oporbe Juan Guaido pozvao je na "najveći prosvjed" u povijesti Venezuele i tražio pružanje podrške vojske, ali vodstvo oružanih snaga ostalo je vjerno Maduru, koji je na vlasti od 2013. godine. Guaido je tisuće pobornika pozvao da ostanu na ulicama.

"Ako režim misli da smo dosegli maksimum pritiska, ne može ni zamisliti što ga čeka. Moramo ostati na ulicama", rekao je Guaido pred tisućama pristaša u istočnom dijelu glavnoga grada Caracasa.

Pod jarkim suncem tisuće su prosvjednika nosile državne zastave i izvikivale "Sloboda!". U drugim dijelovima grada maskirani prosvjednici sukobili su se s policijom bacajući kamenje, na što su snage reda uzvratile suzavcem.

Poginula jedna žena, 46 ozlijeđenih

U sukobu prosvjednika s policijom poginula je jedna ženska osoba.

Venezuelski opservatorij za društvene sukobe objavio je da je 27-godišnja Jurubith Rausseo u srijedu navečer u bolnici podlegla ozljedi zadobivenoj metkom u glavu, javlja agencija France presse.

Službe četvrti Chacao u gradu Caracasu koje su pod nadzorom oporbe objavile su da je 46 osoba ozlijeđeno, od kojih dvije iz vatrenog oružja u novim sukobima između snaga reda i prosvjednika koji podržavaju oporbenog čelnika Juana Guaidoa.
Novi sukobi

Molotvoljevi kokteli, kamenje i paljenje barikada blizu zračne vojne baze u La Carloti obilježile su sukobe u srijedu za koju je Guaido sazvao najveći prosvjed. Stanovnici Caracasa odzavali su 1. svibnja njegovu pozivu na prosvjed no nije uspio mobilizirati cijelu zemlju.

Početkom poslijepodneva prosvjednici su pokušali blokirati autoput duž zračne vojne baze La Carlota, odakle je Juan Guaido u utorak tvrdio da ima podršku skupine vojnika. Prosvjednici su bacali kamenje na snage reda, a one su odvraćale suzavcem.

Ujedinjeni narodi upozorili su venezuelske vlasti na pretjeranu uporabu sile protiv prosvjednika. Ovog 1. svibnja više je tisuća osoba sredinom dana mahalo zastavama i skandiralo protiv predsjednika Madura na 15 točaka u glavnom gradu.

"Jučer su vojnici priznali našeg privremenog predsjednika. Moramo ostati na ulicama", rekla je Patricia Requena (40).