Veliki udarac za Obamu i njegove 'Demokrate'

Jučer su u SAD-u održani izbori za Kongres. Kako su mnogi i očekivali, bio je to dan velike pobjede Republikanske stranke i dan najvećeg poraza predsjednika Baracka Obama otkako se nalazi na čelu SAD-a od 2008.

Republikanci su preuzeli kontrolu nad Senatom po prvi put od 2006. Konzervativni kandidati uspjeli su svrgnuti Demokrate s vlasti u nekoliko saveznih država, uključujući države: Arkansas, Colorado, Montana, Južna Dakota, Zapadna Virginia, Sjeverna Carolina i Iowa.

To je bilo dovoljno za preuzimanje Senata u kojem sada Republikanci imaju 52 zastupnička mjesta, a Demokrati 45. Republikanci su također zadržali većinu u donjem domu Kongresa - povećali su kontrolu Predstavničkom doma za dodatnih 8 zastupnika.

Ovo je veliki poraz Obame i Bijele kuće. Jučerašnji izbori će obilježiti predstojeće preostale dvije godine Baracka Obame na vlasti. Kontrola Republikanaca nad Kongresom za Obamu znači da će bez sumnje biti znatno "slabiji" predsjednik no što je bio do sada jer će Republikanci moći blokirati sve što im ne odgovara.Kada je riječ o vanjskoj politici, jučerašnji izbori mogli bi također imati veliki značaj. Naime, pobjedom Republikanaca glas jednog njihovog istaknutog člana postao je znatno utjecajniji. Dakako, riječ je o senatoru Johnu McCainu. Očekuje se da će u siječnju preuzeti moćno Vijeće o Oružanim Službama pri američkom Senatu.

Pretjerano utjecajni John McCain loše su vijesti za SAD i svijet. On se do sada nametnuo kao glasan kritičar Obamine administracije tražeći uvijek "žešći" odgovor na međunarodne krize, bilo da je riječ o ratu u Siriji ili sukobu u Ukrajini.

Kao predsjednik moćnog vijeća imati će određene ovlasti. Primjerice, mogao bi sazvati javno saslušanje dužnosnika Pentagona po pitanju pojašnjavanja strategije oko Sirije. Drugim riječima, biti će u stanju oblikovati tu strategiju i inzistirati na vlastitoj agendi, a ona se svodi na konfrontaciju i eskalaciju rata, tj. prebacivanje fokusa s ISIL-a na sirijsku vojsku.

Poraz Obame znači da će mu Republikanci poprilično krojiti politiku u iduće dvije godine i on tu neće moći puno učiniti. Popularnost mu je poprilično niska, svega 40% Amerikanaca podržava Obamu, što je i najveći razlog za jučerašnji trijumf Republikanske stranke.

Izvor: Reuters.com