Velika eskalacija sukoba u Ukrajini?

tenk Krim
Ukoliko su zadnje informacije točne, na prostoru istočne Ukrajine došlo je do znatne eskalacije. Iz Kijeva ističu kako su se njihove snage sukobile s ruskim snagama unutar teritorija Ukrajine. Navodi se kako je ukrajinska vojska napala rusku vojnu kolonu te je djelomično uništila.

Nakon tvrdnji Kijeva da su njihove snage uništile znatan dio ruske vojne kolone, koja je navodno još sinoć ušla na teritorij Ukrajine, prije nekoliko trenutaka iz Moskve još jednom odbacuju ove navode. Ruski general Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane, rekao je: "Nikakva ruska vojna kolona nije prešla rusko-ukrajinsku granicu niti po danu niti po noći, takva kolona ne postoji".

Konašenkov ističe kako se nada da je ukrajinska vojska uništila "fantoma", a ne vlastite vojnike ili možda izbjeglice. Po pitanju medijskih tvrdnji (iz lista The Guardian i The Telegraph), Konašenkov je komentirao: "Ovakve izjave, temeljene na fantazijama ili novinarskim pretpostavkama, ne bi smjele biti predmet ozbiljne rasprave najviših dužnosnika bilo koje zemlje".


Podsjetimo, jutros su se pojavile informacije kako je sinoć ruska kolona s preko 20 vojnih oklopnih vozila prešla ukrajinsku granicu, na dijelu koji se nalazi pod kontrolom pobunjenika, i ušla na ukrajinski teritorij-


"Ukoliko se sukob potvrdi, ovo je dramatično pogoršanje konflikta", ističe se u izvještaju novinske agencije Reuters.

Ruska služba FSB tijekom dana je opovrgnula informacije da su njihove snage ušle u Ukrajinu. No, ovaj sukob o kojem govori Kijev trebao bi se vrlo lako moći dokazati - samo moraju pokazati navodno uništena ili zarobljena ruska vojna vozila. Već sada se spekulira da bi to, ako se potvrdi, gotovo sigurno dovelo do vala novih sankcija prema Rusiji.

Glasnogovornik ukrajinske vojske ističe kako su spazili rusku vojnu kolonu koja je ušla u ukrajinski teritorij pod okriljem noći. "Nužne mjere su poduzete i dio te kolone više ne postoji", rekao je.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko telefonski je razgovarao s britanskim premijerom Davidom Cameronom te mu potvrdio kako je došlo do direktnog sukoba s ruskom vojskom. U razgovoru je istaknuo kako je "znatan" dio ruske vojne kolone uništen. Britanija je odmah pozvala ruskog ambasadora na razgovor.

Nadalje, iz NATO-a ističu kako su vidjeli ulazak ruske kolone u ukrajinski teritorij.

Vijest o navodnom direktnom sukobu između ukrajinske i ruske vojske snažno se odrazila na međunarodna tržišta koja su odmah zabilježila pad.