Velika akcija Europola: Razbijena mreža terorističke propagande na poznatoj platformi za blogere

Europol, internet, WORDPRESS, TERORISTIČKI SADRŽAJ, TERORISTIČKA PROPAGANDA
U akciji koju je provela Europolova jedinica za internet (EU IRU), tijekom samo dva dana, otkriveno je više od 900 slučajeva terorističke propagande na poznatoj platformi za blogere WordPress i njenoj video inačici VideoPress.

Europolovi stručnjaci u suradnji s nacionalnim timovima iz Belgije, Francuske, Nizozemske, Slovenije i Velike Britanije označili su sporni sadržaj i poslali zahtjev za njegovim uklanjanjem s navedenih platformi.

Tijekom istrage, stručnjaci su pronalazili i procjenjivali sadržaj, otkrivali uzorke koje teroristi koriste u zloupotrebi internetskih platformi i načine na koje šire i promoviraju sadržaj koji je namijenjen radikalizaciji, regrutaciji i propagandi terorističkih aktivnosti.

Kako su objavili iz Europola, ova je koordinirana akcija bila fokusirana primarno na medije koji proizvode terorističku propagandu, a koji su povezani s Islamskom državom i al-Qaedom.

Među najčešće pronađenim spornim sadržajem nalaze se propagandna videa i internetske stranice koje veličaju ili podupiru terorizam i ekstremizam.

Problem je što odluku o uklanjanju samog sadržaja s platforme, donosi sama platforma u skladu sa svojim uvjetima korištenja. No, ističu iz Europola, blisko surađuju s različitim platformama kako bi ograničili dostupnost sadržaja koji promovira terorizam i potiče na nasilje.

Također, iz Europola najavljuju kako će se slične akcije s drugim članicama EU održavati i ubuduće.