Uzvikujući 'Allahu akbar' nožem napao putnike, jedna osoba ubijena

njemačka policija

Povrijeđene su najmanje četiri osobe. Napad se desio na stanici Grafing u Munchenu. Kako prenosi britanski "Independent", pozivajući se na policijske izvore, jedna osoba je u bolnici podlegla povredama. Među povređenima su tri muškarca, od kojih je jedan teže.

Glasnogovornica policije Michaela Grob kazala je da je muškarac uhićen, kao i da vlasti rade na utvrđivanju njegovog identiteta, javlja Reuters. Dodaju da se napad desio u istočnom pregrađu Munchenu oko 5 sati ujutro. Jedna osoba je životno ugrožena.

Napadač je njemački državljanin i nema dosije u policiji, potvrdila je za "Deutsche Zeitungen" gradonačelnica Grafinga Angelika Obermayr.

"Užasna je sama ideja da ljudi koji dolaze na postaju ili isporučuju novine tamo postanu žrtve manijaka. Nadam se da će se povrijeđeni potpuno oporaviti. Veoma sam zahvalna policajcima, lječnicima, ekipi HItne pomoći i našim vatrogascima, koji su brzo reagovali na mjestu zločina", kazala je Obermayr.

Bavarski radio je javio da je osoba koja je ubijena 50-godišnjak, dok povrijeđeni imaju između 43 i 58 godina. Napadač je koristio nož sa sječivom od deset centimetara.

Napadač je ubo raznosača novina u leđa, kazao je jedan vatrogasac novinaru lista "Merkur", ali nije rekao da li je taj čovjek podlegao povredama. Moguće je da je napad politički motiviran, kazao je tužitelj.