Urušio se sloj Zemljine atmosfere

...očekivati. Smanjena solarna aktivnost u prethodne dvije godine izazvala je neobjašnjivo urušavanje.

Nije tako loše kao što zvuči, jer dio urušenog dijela atmosfere već se obnavlja. Međutim, ovu pojavu znanstvenici ne mogu objasniti. Naime, tijekom istraživanja koje je financirala NASA, a čiji je zadatak promatranje velikih događaja u atmosferi naše planete pokazalo se da visoko iznad Zemlje na području gdje atmosfera prelazi u otvoreni svemir došlo do urušavanja sloja termosfere.

"Ovo je najveće smanjivanje termosfere u zadnjih 43 godine. To je rekord svemirskog doba," rekao je John Emmert iz Naval Research Lab, voditelj studije u kojoj je objavljeno otkriće o urušavanju.

Urušavanje se dogodilo tijekom solarnog minimuma 2008. i 2009., što je iznenadilo znanstvenike. Naime, u periodu niske solarne aktivnosti termosfera se uvijek hladi i smanjuje no u ovom slučaju je došlo do čak trostruko većeg urušavanja nego je to obično u slučaju smanjene solarne aktivnosti.

"Zbiva se nešto što mi ne razumijemo," rekao je Emmert.

Termosfera se prostire na visini od 90 kilometara do 600 kilometara iznad zemljine površine. To je područje djelovanja meteora, satelita, aurore...Tu dolazi i do prvog kontakta solarne radijacije s našim planetom. Termosfere presreće ekstremne ultravioletne fotone (EUV) prije nego dospiju do tla, piše danas.hr.



Znanstvenici su 2008. i 2009. kad se znalo da će doći do smanjene sunčeve radijacije, manje sunčevih mrlja i erupcija te niske EUV obratili posebnu pažnju na termosferu kako bi vidjeli što će se dogoditi.

Tim prof. Emmertu smatra da niska aktivnost Sunca nudi objašnjenje tek 30 posto urušavanja termosfere. Višak CO2 može objasniti dodatnih 10 posto ali kako objasniti urušavanje ostalih 60 posto?

"Nastavit ćemo motriti situaciju', zaključio je Emmert i dodao da je smanjena solarna aktivnost pri kraju, a porast ultraljubičastog zračenja u uzlaznoj putanji, što na našu sreću rezultira novim bujanjem termosfere.