Ured australskog premijera greškom poslao povjerljivi dokument novinarima

dokument, Australija, premijer

 Ured australskog premijera greškom je poslao povjerljive teme razgovora medijima, u pokušaju da pripremi  poslanike za nastavak rada parlamenta u ponedjeljak.

Umjesto slanja povjerljivih tema vlastitim članovima parlamenta, interni dokument je poslan novinarima i medijima širom zemlje, uključujući i Xinhuu.

Baveći se trojnim temama, od rasta broja tražitelja azila, oporezivanja, sukoba u Siriji, Pariškog sporazuma i osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, email nudi političarima strateške odgovore na teška pitanja koja mogu uputiti novinari i poslanici opozicije.

U dokumentu od 8.200 riječi navodi se da, ukoliko bude postavljeno pitanje o izvještaju Međunarodnog monetarnog fonda u kome se navodi da Australija možda neće ispuniti svoje ciljeve za 2030. godinu, od poslanika se traži da izjave: "Mi ćemo ostvariti naš cilj bez uvođenja poreza na emisiju ugljen dioksida, a kada Laburisti budu u vladi  i uvedu porez na emisiju štetnih gasova, cijene će porasti i stvorit će se rizik izmještanja radnih mjesta van zemlje".

U drugom dijelu dokumenta, email sugerira kako članovi stranke strahuju od eksploatacije australskih radnika nakon što su zvanične statistike nedavno potvrdile kako je rekordni broj tražitelja azila stigao u Australiju tijekom proteklih pet godina, navodeći da je "eksploatacija bilo kojeg radnika u Australiji nešto prema čemu ćemo imati nultu toleranciju". 

- Laburisti tvrde da s zabrinuti eksploatacijom radnika, ali dok su oni bili na vlasti, oni su smanjili financiranje ureda ombudsmana za radne odnose  za više od 20 milijuna australskih dolara (13,47 američkih dolara), istovremeno umanjujući broj njegovog osoblja za 23 posto i ne zauzimajući stav prema najranjivijim radničkim kategorijama - navodi se u dokumentu.

Iako se premijer Scott Morrison još nije oglasio povodom curenja povjerljivog dokumenta, državni tužitelj Christian Porter umanjio je značaj tog gafa rekavši da se "takve stvari događaju s vremena na vrijeme" u svijetu suvremene politike, prenosi Xinhua.