Upozorenje na rastući rizik dolaska terorista u regiju

Al kaida, irak, sukobi, irak, Al kaida, Sirija, Anbar, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, optužen za priključenje IIS, Krešnik B, Nijemac, provincija Anbar, irak, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, Boko Haram, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, Al-Qa’ida, ISIL, Ekstremisti iz ISIL-a, prisilno raseljavanje ljudi, Sirija, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, masakr, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, ISIL-ovi teroristi
Carpenter je u Trakošćanu sudjelovao na sastanku ministara obrane zemalja Američko-jadranske povelje (A5) kojim je predsjedao hrvatski ministar obrane Damir Krsrtičević.

Nakon sastanka novinari su ga pitali o potencijalnom povećanju broja terorista IS-a u Bosni i Hercegovini, a Carpenter je odgovorio da cijeloj regiji prijeti dolazak terorista zbog sve jačih napada na Mosul.

"I zbog ruskog agresivnog sudjelovanja u Siriji, što je u Alepu izazvalo humanitarnu tragediju, sve će to uzrokovati dodatne migracije u Europu i, nažalost, povećati rizik za dodatne teroriste u BiH, ali i u drugim zemljama", kazao je Carpenter.

"S tim se ne može boriti svaka zemlja za sebe, potreban je zajednički napor. Srećom, zemlje ove inicijative, uključujući Albaniju koja predvodi u borbi s ekstremizmom i dijeljenju informacija nužnih za borbu protiv terorizma, daju punu podršku tim naporima", rekao je Carpenter.

NATO proširiti na Makedoniju i BiH

Ministri obrane zemalja Američko-jadranske povelje (A5) suglasili su se u petak na sastanku u Trakošćanu da je potrebno nastaviti širenje NATO-a na Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu.

Sastanku u Trakošćanu predsjedao je hrvatski ministar obrane Damir Krstičević, a uz zamjenika pomoćnika američkog ministra obrane nazočili su mu i ministri zemalja članica Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije te promatrači iz Slovenije, Srbije i Kosova.

"Nadam da će vrlo skoro i Makedonija, i ono što je najbitnije, i Bosna i Hercegovina, također biti u NATO-u i mislim da ova inicijativa ima ključan cilj - pomoći svim državama u regiji koje u njoj sudjeluju na europskom putu i na putu u NATO. Hrvatska ima ogromno iskustvo i želimo ga podijeliti sa nama susjednim državama s ciljem suradnje i mira u regiji", rekao je nakon sastanka Krstičević.

Predsjedanje inicijativom iduće godine preuzima Makedonija čiji je ministar obrane Zoran Jolevski istaknuo da treba nastaviti proces integracije zemalja jugoistočne Europe u NATO, što će doprinijeti stabilnosti regije, ali i Europe u cjelini.

Složio se s time i Carpenter koji je dodao da je NATO u posljednjih nekoliko godina izložen prijetnjama i s istoka i s juga, od ruskog utjecaja na istoku do kombinacije terorističkih prijetnji te rizika zbog imigranata u europski prostor.

"Savez se mora prilagoditi, ali u isto vrijeme, suprotstavljajući se prijetnjama, ne smije zaboraviti osnovnu misiju Saveza - promociju slobodne Europe koje živi i u miru. Taj se cilj najbolje može ostvariti nastavljanjem procesa euroatlantskih integracija", rekao je Carpenter, naglasivši da je SAD vrlo zadovoljan što će Crna Gora postati 29. članica NATO-a.

"To je ostvarenje koje će donijeti stabilnost i sigurnost zapadnom Balkanu. Ali proces se ne smije zaustaviti na Crnoj Gori. Moramo podržati namjere i drugih zemlaja u ovoj regiji, uključujući BiH i Makedoniju koji provode teške reforme i puno žrtvuju da odgovore izazovima i zahtjevima članstva u NATO-u", kazao je dužnosnik američkog ministarstva obrane.

Pendeš drugačije tumači izjavu Grabar-Kitarović

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš kazala je novinarima da nedavnu izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o povratku više tisuća boraca IS-a u BiH, ona nije protumačila tako.

"Ja sam shvatila izjavu predsjednice u smislu da je borba protiv IS-a došla u fazu da će proaktivne i pozitivne snage pobijediti i da se samo po sebi nameće pitanje gdje će ti IS-ovi borci završiti", rekla je Pendeš, dodavši da u izjavi nije rečeno da ti borci imaju državljanstvo BiH, nego da je to tisuću boraca koji će napustiti Bliski istok i da se ne zna kojom će rutom krenuti.

"U tom smislu ja shvaćam opasnost i da treba o svemu dobro razmisliti, ispitati i utvrditi činjenice", kazala je Pendeš.

Na dodatno pitanje kako se BiH-a bori protiv te opasnosti, Pendeš se pozvala na zakon BiH koji je definirao kaznene odredbe protiv njezinih državljana koji idu na strana ratišta. Smatra da je BiH-a u posljednjih godinu dana postigla veliki uspjeh u procesuiranju tih boraca. Nije znala odgovoriti koliko je broj procesuranih, ali je zaključila da BiH-a radi sve što može kako bi zaštitila građane svoje zemlje.