UNATOČ PROSVJEDIMA Od danas 23 milijuna Talijana mora imati Covid-potvrdu

UNATOČ PROSVJEDIMA Od danas 23 milijuna Talijana mora imati Covid-potvrdu

"Mjera po kojoj svi zaposleni u Italiji moraju predočiti takozvanu "zelenu propusnicu", kojom dokazuju da su cijepljeni, da su preboljeli covid-19 ili da su nedavno bili negativni na covid-19, stupila je na snagu u petak. Mjerom je pogođeno oko 23 milijuna radnika u privatnom i javnom sektoru Italije", prenosi Hina.

Protiv kontroverzne mjere organizirano je više prosvjeda. Kritičari navode da je mjera udar na osobne slobode, dok zagovornici tvrde da mjera omogućava daljnje ublažavanje mjera protiv covida-19. Policija je prije tjedan dana uhitila 12 ljudi, među njima i dva lidera krajnje desne stranke, nakon što su se prosvjedi protiv spomenute mjere pretvorili u sukobe s policijom. Doktori oduševljeni: Jednostavan način da ublažite bol u zglobovima i kostima. Novi prosvjed je najavljen u talijanskoj prijestolnici u petak, dok lučki radnici u Trstu planiraju blokirati luku. Vlasti kažu da će kina, kazališta i koncertne dvorane moći raditi u punom kapacitetu, ako svi posjetitelji imaju "zelenu propusnicu".

"Za tvrtke i zaposlenike zelena propusnica povećava sigurnost na radnom mjestu i jamči proizvodnju", rekao je za dpa Maurizio Stirpe, potpredsjednik udruge poslodavaca Confindustria. Kompanije, ako ne budu svi radnici imali zelenu propusnicu, mogu biti kažnjene s do tisuću eura. Zelena propusnica već je uvedena u nekoliko drugih sektora u Italiji, poput obrazovnog i zdravstvenog. Ukupno je 85 posto Talijana starijih od 12 godina primilo barem jednu dozu cjepiva protiv covida-19.