UN optužio Austriju i balkanske zemlje za migracijski 'kaos'

UN optužio Austriju i balkanske zemlje za migracijski 'kaos'

Mjere koje su uvele Austrija i balkanske zemlje "stvaraju golemi pritisak na Grčku koja se bori sa sve većim brojem ljudi kojima treba smještaj i pomoć", priopćio je UNHCR.

Zbog dnevnih kvota i profilacije prema nacionalnosti, migranti bi mogli zapeti na granicama bez krova nad glavom i iz očaja se obratiti nemilosrdnim krijumčarima ljudi, upozorava agencija.

Iako izbjeglice bježe od ratova i progona, "čini se da su neke europske zemlje više usredotočene na to kako migrante držati dalje od sebe nego na odgovornost za upravljanje izbjegličkim valom i za rad u općem interesu", navodi se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grčka policija počela je u utorak ujutro premještanje autobusima u Atenu stotina afganistanskih migranata, blokiranih na grčko-makedonskoj granici nakon što je Makedonija odbila pustiti ih na svoj teritorij kako bi nastavili svoj put prema sjevernoj Europi.

Najmanje sedam autobusa krenulo je prema Ateni s brojnim afganistanskim obiteljima koje bi trebale biti privremeno smještene u prihvatne centre blizu glavnog grada, rečeno je iz policijskog izvora.

Oko 600 Afganistanaca prosvjedovalo je u ponedjeljak na željezničkoj pruzi blizu graničnog prijelaza Idomeni zahtijevajući "otvaranje granice" te osuđujući odluku Makedonije da ih ne pusti proći. Trojica su probila policijsku prepreku i preskočila graničnu pregradu prije nego su uhićeni s makedonske strane.

Ukupno 4000 migranata nalazilo se u utorak u Idomeniju, među kojima brojni Sirijci i Iračani, kojima je dopušteno preći granicu ali "u usporenom ritmu".

Talijanska obalna straža istovremeno je objavila da je u utorak između Tunisa i Sicilije spasila 700 imigranata i pronašla četvoro mrtvih.

Više od 110.000 ljudi, bježeći pred ratovima i siromaštvom u Africi i na Bliskom istoku, stiglo je ove godine u Grčku i Italiju, što je veliki porast u odnosu na 2015., objavila je Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Hina