Umro Sai Baba

Guru je, kako javljaju indijski mediji, umro nakon što je posljednja tri tjedna bio u kritičnom stanju. Sai Baba više fizički nije s nama. Prestao je disati u 7,40 i umro je nakon zastoja kardiovaskularnog sustava, navela je bolnica u priopćenju.

Tisuće vjernika okupile su se oko bolnice u njegovom rodnom gradu. Čim je hospitaliziran, vjernici su stigli u Puttaparthi i zaposjeli grad spavajući na ulicama u nedostatku hotela. Dućani i uredi grada od tada su zatvoreni iz poštovanja prema Sai Babi.

Sai Baba je govorio da je reinkarnacija Sai Babe iz Shirdija, sveca koje je umro 1918. Predviđao je da će živjeti 96 godina, pa je današnja vijest o njegovoj smrti zbunila poklonike, koji mu pripisuju nadnaravne sposobnosti, među kojima i izliječenja bolesnika u terminalnoj fazi i prisjećanje bivših života. Procjenjuje da da u više od 100 zemalja ima 10 milijuna njegovih poklonika.

Među njegovim sljedbenicima ima i puno poznatih osoba, bivših premijera i predsjednika, poslovnih ljudi, posebice indijska zvijezda kriketa Sachin Tendulkar i američka glumica Goldie Hawn. Jednu od najvećih donacija Sai Babinoj sljedbi dao je bivši vlasnik lanca lokala Hard Rock Cafe Isaac Burton Tigrett, koji je došao živjeti u Puttaarthi, a dio svog bogatstva darovao Sai Babinoj organizaciji.

Sai Baba, uvijek u jarko narančastoj haljini i s afro frizurom, izbjegao je pokušaj ubojstva 1993. kada su četvorica naoružanih muškaraca noževima ušla u njegovu kuću i prije dolaska policije ubili dvojicu Sai Babinih suradnika, prenosi Hina.