Ukrajinske snage povukle se iz zračne luke Lugansk nakon cjelonoćne borbe

ukrajina, proruski separatisti, Petro Porošenko, Pobunjenički lideri
Pobunjeničke snage na istoku Ukrajine i dalje napreduju, nakon probijanja na azovsku obalu, danas su ostvarili još jednu važnu pobjedu - nakon cijelonoćnih borbi ukrajinske snage su se povukle iz ključne zračne luke u Lugansku, prenosi BBC, a informacije govore kako se žestoke borbe vode i za zračnu luku Donjeck.

Svakim novim gubitkom teritorija Kijev sve glasnije optužuje Rusiju. Jutros su ukrajinske vlasti poručile kako Rusija provodi "direktnu i otvorenu agresiju". No, izgleda kako Kijev prije svega ovim žestokim tvrdnjama nastoji prikriti činjenicu da njihovim snagama zadnjih dana ne ide dobro na istočnoj fronti - danima već gube teritorij, a pojedini neprovjereni izvori ističu kako se cijeli bataljuni ukrajinske vojske predaju.


No, jutros je i ukrajinska vojska potvrdila kako su se njihove snage povukle s prostora zračne luke u blizini grada Lugansk. Tvrde kako ih je tamo napao "tenkovski bataljun ruske vojske".


U Kijevu napetost raste - predsjednik Porošenko je poručio kako će se desiti smjene na visokim pozicijama oružanih snaga, nakon što su se počele gomilati vijesti da vojnici sve masovnije bježe s fronta.

Pobunjenički lideri u Narodnoj Republici Donjeck i Lugansk, u trenutku dok njihove snage očigledno preuzimaju inicijativu, poručuju kako su spremni ostati unutar ukrajinskog teritorija ukoliko im Kijev prizna autonomiju. "(Ukrajinski) predsjednik, Vlada i parlament trebaju prihvatiti dekrete kojima se pokreće hitan oporavak od humanitarne katastrofe, prihvaća specijalni status teritorija pod kontrolom Narodnih Republika s ciljem stvaranja uvjeta za slobodne izbore za lokalnu vlast i zastupnike. Prvi korak pritom mora biti prekid 'anti-terorističkih' operacija", navodi se u dokumentu kojeg su danas objavile pobunjeničke vlasti na istoku Ukrajine.

U dokumentu se od Kijeva također traži da garantira pravo na uporabu ruskog jezika na službenoj razini na teritorijima Narodnih Republika. Izjava je objavljena u trenutku kada se u Minsku održava sastanak tzv. kontaktne skupine u kojoj sudjeluju predstavnici Kijeva, Moskve i pobunjenika.

Ova današnja izjava dolazi u važnom trenutku jer pobunjenici ovime i službeno odbacuju separatizam i poručuju kako su spremni ostati unutar teritorija Ukrajine, uz adekvatnu autonomiju na kojoj inzistiraju od početka.

bbc.com / reuters.com