Ukrajina: Vođa separatista ranjen u napadu

proruski separatisti, yasjeda, ukrajina
"Nepoznate osobe su iz automatskog oružja pucale u automobil u kojemu je bio Valerij Bolotov. Izgubio je puno krvi, ali nije u životnoj opasnosti", rekao je novinarima glasnogovornik Vasil Nikitin.

Zasad tu informaciju nije moguće potvrditi iz neovisnog izvora. Glasnogovornik iz sigurnosnih razloga nije htio reći u kojoj je bolnici Bolotov. "Sigurni smo da je taj napad odgovor Kijeva na naš referendum", rekao je Nikitin.

Naoružani proruski pobunjenici tvrde da su nadmoćno pobijedili na referendumima o "neovisnosti" koji su u nedjelju bili organizirani na istoku Ukrajine, u Donjecku i u Luhansku. Kijev i zapadne zemlje nazvali su to glasovanje "nelegitimnim".

Iz zasjede ubijeno šest ukrajinskih vojnika

Šest ukrajinskih vojnika je ubijeno, a osam je ranjeno u zasjedi proruskih separatista u blizini istočnog ukrajinskog grada Kramatorska, u regiji Donjeck, priopćilo je u utorak ministarstvo obrane u Kijevu.

Prema istom izvoru, oko 30 pobunjenika je teškim naoružanjem napalo ukrajinsku ophodnju koja se u oklopnim vozilima približavala mostu. Donjeck je jedna od dvije istočnoukrajinske regije koje su proglasile neovisnost od Ukrajine nakon referenduma koje su odbacili Kijev, SAD i EU.

U međuvremenu je jedan od vođa separatista pozvao Rusiju da regiju Donjeck "uključi" u svoj teritorij. Naoružani pobunjenici i dalje kontroliraju mnoge vladine institucije u istočnoj Ukrajini.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso rekao je u utorak da "još nije kasno" da Rusija počne "konstruktivno djelovati" u ukrajinskoj krizi, pozivajući ju da se ponaša kao "odgovoran sudionik".

"Naša poruka Rusiji je da djeluje kao odgovoran sudionik naše zajednice naroda", rekao je Barroso na presici u društvu ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka, nakon susreta Europske komisije i ukrajinske vlade, što je presedan za neku zemlju nečlanicu EU-a.

Hina