Uhićeni državljani Srbije: Razbijena kriminalna grupa, zaplijenjeno 800 kilograma kokaina!

akcija, Atlanski ocean, droga, zapljena droge

U zajedničkoj akciji policija Španjolske, Velike Britanije i Srbije u Atlantskom oceanu, u blizini Azorskih otoka, zaplijenjeno je 800 kilograma kokaina izuzetne čistoće, piše Blic pozivajući se na MUP Srbije.

Tržišna vrijednost zaplijenjene droge procjenjuje na oko 50 milijuna eura.

Kokain je zaplijenila španjolska policija, uz pomoć operativnih informacija koje su im dostavili pripadnici Službe za borbu protiv organiziranog kriminala Ministarstva unutarnjih poslova Srbije, navodi Blic.

U konstrukciji jedrilice pritom je uz kokain pronađena i različita računalna oprema, više mobilnih telefona i obilna dokumentacija, a policija je pritom uhapsila i trojicu osumnjičenih članova organizirane kriminalne grupe, koja se tereti da se u dužem periodu bavila krijumčarenjem velikih količina kokaina iz Latinske Amerike u Europu.

Uhićeni su državljanin Meksika E. A. A. C. (1995.), državljanin Rusije S.R. (1971.) i srpski državljanin V. F. (1975.), dok su istovremeno u Srbiji zbog sumnje da su počinili kazneno djelo udruživanja radi izvršenja kaznenih djela i neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga uhićeni M. Đ. (1953) i D. Đ. (1980), obojica iz Šida. Osim toga, za još je jednom osobom u Srbiji raspisana tjeralica.

Prilikom pretresa na četiri lokacije u Srbiji policija je pak zaplijenila dokumentaciju vezanu za uplate i isplate i transfere novca osumnjičenima koji su uhićeni na jedrilici, avio-karte, memorijske kartice, više USB-a, mobilne telefone, kao i opremu i uređaje za neovlašteno audio i video snimanje.

Pripadnici ove organizirane kriminalne grupe terete se da su, u više navrata, putovali u zemlje Latinske Amerike, gdje su pripremali preuzimanje i krijumčarenje kokaina. Nadalje, sumnja se da su za potrebe transporta kokaina kupili jedrilicu na kojoj su u Meksiku izvršili prepravke u konstrukcijskim šupljinama plovila, a sve kako bi prokrijumčarili kokain.

Nakon izvršenih prepravki kriminalci su preuzeli kokain u Latinskoj Americi, smjestili ga u pripremljene konstruktivne šupljine i krenuli prema Europi, gdje su ih u blizini Azorskog otočja zaustavili španjolski policajci.

Osumnjičenima koji su uhićeni u Srbiji određeno je zadržavanje do 48 sati i oni će, uz kaznenu prijavu, biti privedeni Tužiteljstvu za organizirani kriminal.

(jutarnji.hr)