Učenik iz BiH na ekskurziji slomio kralježnicu u skoku s mola

crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, rađanje, porođaj, bolnica, crna kronika, crna kronika, Posušje, pokušaj samoubojstva, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, drežnica, prometna nesreća, Mostar, hitna pomoć, vrućina, crna kronika, crna kronika, hitna pomoć, Šibenik, crna kronika, crna kronika, crna kronika, rukometaš, smrt, smrt na terenu, pokušaj samoubojstva, Orašje, crna kronika, braća, Infarkt, italija, prometna nesreća, zadar, pogibija, Beograd, tragedija, crna kronika, Split, petarda, ozljeda, crna kronika, telefon, perverznjak, uhićenje, hitna pomoć, Split, tablete, maloljetnice, hitna pomoć, Mostar, rađanje, prometna nesreća, Mostar, Grabovica, crna kronika, crna kronika, crna kronika, Stolac, radnik, pogibija, stojan vrlić, mrtvac, Ilići, navijač, Hrvatska, frankfurt, pogibija, beba, smrt, šok, temperatura, sanski most, dječak, pogibija, prometna nesreća, Polog, prometna nesreća, Banja luka, crna kronika, em
... u vodu duboku tek pola metra, i to u ljetovalištu Lido di Jesolo u Italiji, gdje je još na liječenju.

U školi su za Nezavisne rekli da je osamnaestogodišnjak iz Kotor Varoša, koji je planirao upisati Visoku školu unutarnjih poslova, na aparatima, odnosno u komi, iz koje ga liječnici povremeno bude, a nakon nezgode tijekom prvog dana ekskurzije, održane od 27. svibnja do 2. lipnja, pišu Nezavisne.

Od tog trenutka putovanje kojem su se svi radovali za njega se pretvorilo u borbu za ozdravljenje, a za njegove prijatelje i profesore u noćnu moru. Prema školskom izvještaju, veterinarski tehničar je u vodu, duboku 50 centimetara, skočio s mola visokog jedan metar.

"Na mjestu s kojeg je skočio nalazi se tabla na kojoj jasno stoji upozorenje o zabrani skakanja s mola u vodu", navodi se u školskom izvještaju. Kako dalje piše, tijekom dolaska na plažu oko 20 učenika bilo je s tri profesora i upozoreni su da moraju biti u grupi, a udaljavanje prijaviti profesorima.

Međutim, njih nekoliko, uključujući i Pejakovića, samoinicijativno je otišlo i skočilo u vodu. On je teško ozlijeđen. "Nakon što je skočio i pošto su ga izvukli do obale, bio je svjestan svega.

Izvinio se što je to napravio i rekao: ‘Neće ovo dobro biti za mene, nisu ovo serije da se završi sretno'", priča Edi Haneš, direktor Poljoprivredne škole. Hanešu je šefica računovodstva javila da je učenik ozlijeđen i on je odmah otišao na mjesto događaja, gdje je liječnica, koja je bila u pratnji učenika, Vanji mobilizirala vrat i glavu ručnicima, a zatim je stigla i Hitna pomoć.

"I Hitna mu je ukazala pomoć, te je prevezen u ambulantu. Tamo su ga pregledali i odmah je po njega došao helikopter", naglašava Haneš. Mladić je, kako saznaju "Nezavisne", helikopterom prebačen iz lokalne bolnice u Kliniku "Mestre" u Veneciji, gdje mu je urađena magnetna rezonanca i potom je operiran.

Kako kaže Haneš, utvrđeno je da mu je zgnječen četvrti pršljen i presječena kičmena moždina. "On je još na aparatima, s tim što, kad je i u komi, sve čuje", priča Haneš. U školi navode da ekskurzija, koja je provedena u režiji Turističke agencije "Star Travel", nakon ove nesreće nije prekidana.

O svemu su obaviješteni i roditelji mladića i oboje su u Italiji. Iz Turističke agencije "Star Travel" rekli su za "Nezavisne" da su odmah preduzeli mjere na aktiviranju putnog zdravstvenog osiguranja. "Direktor agencije i naš partner u Italiji su u Trstu sačekali roditelje, koji su, nakon što su obaviješteni, odmah krenuli u Italiju", navode iz "Star Travela".

Dodaju da su roditelje smjestili u hotel u blizini bolnice, te im osigurali talijanski broj telefona, ali i prevoditelja, koji je bio s njima svaki dan kada je liječnik priopćavao informacije o stanju njihovog sina.

"Sve troškove transporta helikopterom, operativni zahvat i boravak u bolnici dosad pokriven je policom koju je agencija riješila", navode, uz ostalo, iz Agencije "Star Travel".

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS kažu da su se obratili svim nadležnim institucijama da, u skladu sa svojim nadležnostima, pomognu ovom učeniku i njegovoj obitelji tijekom njihovog boravka u Italiji.

Humanitarna akcija Poljoprivredna škola Banjaluka pokrenut će humanitarnu akciju s ciljem prikupljanja sredstava za liječenje Vanje Pejakovića. Sredstava će, uz profesore, prikupljati i učenici, a u planu je i inicijativa za otvaranje posebnog humanitarnog broja telefona.

Nezavisne novine