U vrijeme NATO-ovih vojnih vježbi Rusija pokreće vježbe u Kalinjingradu

NATO vježbe, nato, Kalinjingrad, Baltic Host 2014, Sergej Lavrov, Saber Strike-2014, nato, Rusija i Sjedinjene Države, Rusija, Incident
Rusko ministarstvo obrane reagiralo je na pokretanje NATO-ovih vježbi na ruskim granicama iznenadnom vojnom vježbom u kojoj sudjeluju tzv. prve udarne jedinice - marinci, padobranci, dalekometni bombarderi i testiranje zračne obrane. Dvije vojne vježbe sada se održavaju na jako maloj udaljenosti jedna od druge.

"Pokrenuli smo vojne vježbe usporedno s međunarodnim ratnim igrama koje su započele u Europi - Saber Strike-2014 i BALTOPS-2014", stoji u poruci ruskog ministarstva obrane.

U poruci se također navodi kako je ruska vojna snaga na prostoru Kalinjingrada usporediva s NATO snagama koje su koncentrirane na prostoru Estonije, Latvije i Litve. Kopnene NATO vježbe "Saber Strike-2014" održavaju se od 9. do 20. lipnja, a pomorske vježbe "BALTOPS-2014" od 6. do 21. lipnja

U ruskim vježbama sudjelovati će zračne snage, uključujući SU-34 lovce-bombardere i MI-24 helikoptere. Informacije govore kako će u vježbama vjerojatno sudjelovati i supersonični Tu-22M3 dalekometni strateški bombarderi koji su samo dan ranije sudjelovali u vježbama na prostoru Crnog mora. Zajedno uz protuzračnu obranu nadzirati će kompletan ruski zračni prostor Kalinjingrada kako bi ga osigurali od bilo kakvih upada.

NATO vojne vježbe na Baltiku održavaju se svake godine, no ove godine su znatno pojačane. Uz aktualne NATO vježbe (u kojima uz baltičke zemlje sudjeluju Kanada, Danaska, Finska, Britanija, Norveška i SAD) baltičke zemlje također održavaju i svoje vježbe "Baltic Host 2014" u blizini Rige.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov naglasio je kako je čak i rotacijsko podizanje prisutnosti NATO trupa u blizini ruskih regija "neprijateljski čin koji direktno krši NATO-Rusija Akt iz 1997". Njegov zamjenik, Vladimir Titov, rekao je kako "ova prisutnost kao i u vrijeme rata 08.08.08. (op.a. sukob Rusije i Gruzije) samo stvara dodatne probleme, a ne rješava ih".

No, izgleda kako SAD sprema trajno povećanu vojnu prisutnost na ruskim granicama, kako prenosi Reuters - SAD planira trajnu prisutnost i treniranje specijalnih jedinica u zemljama Istočne Europe.

advance.hr