U Srbiji pronađeno ogromno blago

Oko 60 rudarskih kompanija, koje su svoj interes našle u opskrbi proizvođača baterija za automobile, krenulo je u potragu za litijem 2007. godine. Svoja istraživanja usmjerili su prema tri lokacije u Argentini, Srbiji i SAD-u (Nevada) piše danas Poslovni portal ba.

Srbija se našla na popisu perspektivnih lokacija zahvaljujući istraživanju najveće svjetske rudarske kompanije Rio Tinto 2004.godine kada su stručnjaci u okolici Loznice pronašli zalihe minerala jadarit pogodnom za dobijanje upravo litija.

U zoni ležišta Jadar, kako se procenjuje, nalazi se oko 114,6 milijuna tona rude s prosječnim sadržajem korisnih komponenti od 1,8 posto litijm-oksida i 13,1 posto bor-oksida. Cijena tone litija na svjetskom tržištu je oko 4.800 eura po toni.

Jadarit sadrži litij kao najvažniji element u proizvodnji baterija za električne i hibridne automobile, mobilne telefone, prijenosna računala i druge elektroničke uređaje, te bor koji se primjenjuje u proizvodnji stakla, keramike, lakih legura, termoizolacijskih materijala, deterdženata i materijala za zaštitu drveta.

Rio Tinto vodi u utrci

Sredinom prošle godine Rio Tinto je svoja istraživanja i nalaz u Srbiji pretvorio u podružnicu svoje Rio Tinto minerals grupe koja se bavi proizvodnjom. Projekat je trenutačno tek u fazi izrade studije predizvodljivosti, a ukoliko ona rezultira i studijom izvodljivosti uslijedit će radovi na otvaranju ležišta i proizvodnji u rudniku i kapacitetima za preradu. U Rio Tintu predviđaju kako bi tj proces mogao trajati oko pet-šest godina.

Rio Tinto Exploration sa svoje dvije tvrtke kćerke u Srbiji, Rio Sava Exploration Rio Tinto Ibarski borni minerali traga i dalje za mineralima na nekoliko lokacija u Srbiji. Najviše resursa usmjerili su na Jadarski basen kod Loznice i Jarandolski basen kod Raške.