U Srbiji izvanredni parlamentarni izbori 24. travnja

... a istog dana birat će se i zastupnici parlamenta Vojvodine, te vijećnici općina i gradova u Srbiji.
Nikolić je odluku priopćio na tiskovnoj konferenciji nakon što su ranije tijekom jutra u Novom Sadu predsjednici skupština Srbije i Vojvodine, Maja Nikolić i Ištvan Pastor, dogovorili da istog dana budu održani i lokalni i pokrajinski izbori.

Naglašavajući da je srbijanska vlada u prijedlogu za raspuštanje parlamenta navela kako su se stekli uvjeti za provjeru »potpore započetim reformama«, Nikolić je rekao da su »reforme zaista ozbiljne i veoma bolne« za mnoge građene te da je potrebno njihovo izjašnjavanje o tome podupiru li i dalje reforme čiji je cilj stvoriti modernu i razvijenu Srbiju.

«Vlada je učinila puno i pokrenula je čitav niz reformi...Vrijeme je da se vidi i postoji li možda neka bolja ideja ili netko drugi tko zaslužuje povjerenje građana«, rekao je Nikolić, naglasivši kako očekuje demokratske i poštene izbore.

Srbijanski predsjednik, koji je nakon pobjede na izborima 2012. istupio iz svoje tadašnje stranke, Srpske napredne stranke (SNS), ustvrdio je da bi bilo razočaranje ako na izborima u travnju ove godine pobijedi netko drugi i formira vladu. »Mnogo toga bi se lošeg događalo u Srbiji ako bi izgubila SNS«, rekao je Nikolić ne odgovorivši izravno na pitanje novinara što bi to moglo krenuti po lošem.

«Ovaj posao se još nitko nije usudio započeti dok to nije učinila SNS, niti će se netko usuditi završiti ga umjesto SNS«, rekao je Nikolić, zamjerajući prehodnim vlastima da su imale, ali su propustile priliku provesti reforme.

«Nisam siguran da bi reforme koje su bile neophodne, borba protiv kriminala ili otvaranje pregovora s EU, a istodobno zadržavanje odnosa s prijateljima koji nisu u dobrim odnosima s EU, uspjeli oni koji to nisu uradili do 2012. Od tada imamo vlade koje su taj proces započele i to se sad više ne može zaustaviti«, rekao je Nikolić.

On je kazao kako se da će Srbija nastaviti započeti proces reformi i «neće odustati od puta kojim ide« te da će »iskazati još veću upornost«, a oporbi je poručio kako ima priliku provjeriti «koliki je trag ostavila svojim djelovanjem«.

Također je kazao kako će izbori biti regularni, ustvrdivši kako postoji »toliko sustava kontrole - od medija nadalje, da je nemoguće da neregularnosti bude, a da prođe nekažnjeno«.

Podsjetivši da više nije član nijedne stranke, srbijanski predsjednik je rekao kako ga »neće biti sram ako netko iz SNS zatraži pomoć, da tu pomoć i pruži«.

Nikolić je najavio da će u međuvremenu, od raspuštanja parlamenta i u tehničkom mandatu vlade, sve institucije i državna tijela normalno funkcionirati te da sve predizborne i postizborne obveze treba obaviti u zakonskom roku kako bi već u svibnju država nastavila funkcionirati »u punom kapacitetu«.

Srbijanski predsjednik kazao je i da u ovoj godini očekuje kulminaciju migrantske krize, a građanima poručio je da su »sve institucije pripremljene, a država dobro oganizirana« za to.

Po raspisivanju izbora, Skupština Srbije bit će u tehničkom mandatu, a sjednica parlamenta može se održati jedino u izvanrednim okolnostima, ratnim situacijama ili zbog oduzimanja zastupničkog mandata u slučaju teških kaznenih djela. Aktualni saziv parlamenta konstituiran je 16. travnja 2014., također nakon izvanrednih parlamentarnih izbora.

Istodobno s izvanrednim parlamentarnim izborima 24. travnja bit će održani i pokrajinski izbori u Vojvodini te lokalni izbori za skupštine općina u gradova u Srbiji, osim u Beogradu, koji je zasebna izborna jedinica.

Hina