U Pamploni ozlijeđeno petero ljudi

Utrke s bikovima, proslava svetog Firmina, pamplona, pamplona, bikovi, pamplona, Utrke s bikovima, bikovi, sveti Fermin
Trećeg dana festivala San Fermina ozlijeđeno je pet osoba, od kojih dvije teže. Nešto prije ulaska u arenu grada gdje završava utrka, jedan od šest bikova odvojio se od ostalih i okrenuo prema sudionicima utrke. Bik Brevito težak 600 kg jurnuo je na dvojicu trkača i jednom probo grudni koš, a drugom bedro - riječ je o Amerikancu Billu Hillmanu, piscu vodiča za preživljavanje utrke.

Hillman, koji desetu godinu zaredom sudjeluje na utrci s bikovima u Pamploni, prošlog mjeseca objavio je knjigu "Kako preživjeti bikove Pamplone", koju je napisao zajedno s Johnom Hemingwayom, unukom slavnog pisca Ernesta.

Trojica lakše ozlijeđenih su također hospitalizirani - zbog nagnječenja pri padu tijekom puštanja bikova u trk, rekli su organizatori.

Utrku s bikovima uskim, popločenim ulicama stare gradske jezgre Pamplone, proslavio je Ernest Hemingway u romanu "A sunce izlazi".

Utrka svake godine privlači tisuće stranaca i Španjolaca u Pamplonu. Počeci ove svečanosti sežu u srednji vijek, kad je objedinjavala vjersku svetkovinu u čast svetog Fermina, zaštitnika Navarre, tradiciju trgovačkih sajmova i koride.

Posljednji smrtni slučaj bio je 2009. kad je jednom Španjolcu bik probio vrat. U posljednjih sto godina smrtno je stradalo 14 ljudi.

Hina