U njihovu rezidenciju stiže i Predsjednica RH: Nezamislivi luksuz bračnog para Erdogan, žive u palači s 1000 soba

Recep Tayyip Erdogan, Bijela palača

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastaje se danas poslijepodne u Ankari s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u njegovoj Bijeloj palači, tri puta većoj od Bijele kuće i rezidencije britanske kraljice.

Recep Tayyip Erdogan (64) na Forbesovoj je listi najplaćenijih državnih dužnosnika na svijetu s godišnjim primanjima od oko 430 milijuna kuna. Njegovo bogatstvo procijenjeno je na oko 1,4 milijarde kuna, a ima najmanje tri palače za koje se zna u Turskoj. Bogatstvo je stekao ulaganjem u dionice, na nekretninama, a vlasnik je i nekoliko restorana te nogometnog kluba u Ankari. Također, ima i svoju - votku.

Njegova supruga Emina Erdogan živi kao prava pripadnica jet-seta. Prava je ovisnica o šopingu, a posebna su joj strast dizajnerska odjeća i skupi antikviteti. Mediji su objavili kako pije poseban bijeli čaj od čak 15 tisuća kuna za kilogram iz zlatnih čaša od kojih jedna košta 2500 kuna.alača u kojoj živi predsjednički par Turske, poznata kao 'Bijela palača', sagrađena na obroncima iznad Ankare ima 200 tisuća kvadratnih metara, triput je veća od Buckinghamske palače u kojoj stoluje britanska kraljica, a sama izgradnja, bez unutarnjeg uređenja, stajala je 616 milijuna dolara. Tapete u palači su svilene, a na svakoj od tisuću soba dvostruka su vrata.

Riječ je o predsjedničkoj rezidenciji koja je prvotno bila namijenjena turskom premijeru. Zgrada je izgrađena za vrijeme Mustafe Kemala Atatürka i bila je prilično skromno zdanje. Kada je Erdogan postao predsjednik 2014., naredio je prenamjenu i preuređenje, a palača je, slažu se mnogi, pravi odraz rastućeg autokratskog režima turskog predsjednika.

Palača je navodno bila meta napada i za vrijeme neuspješnog vojnog udara koji je na Erdogana izvršen 2016. godine.

Izvor: DNEVNIK.ht