UN izražava zabrinutost zbog novih američkih sankcija protiv Venecuele

krađa auta, krađa, Konjic, sankcije, Čelnica Vijeća UN-a, venecuela, mexico, Michelle Bachelet, ekonomija, Nicolas Maduro, ujedinjeni narodi

Čelnica Vijeća UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet izrazila je zabrinutost "potencijalno teškim posljedicama" novih američkih sankcija protiv Venecuele na ljudska prava njenih građana.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa objavila je u ovoj sedmici da zamrzava sredstva vlade venecuelanskog predsjednika Nicolasa Madura i zabranjuje američkim kompanijama poslovanje s tom državom.

"Sankcije su ekstremno široke i one ne sadržavaju dovoljne mjere da su ublaže njihove posljedice po najranjivije kategorije stanovništva" - navodi Bachelet u izjavi za javnost, prenosi dpa.

"Strahujem se da će to posebno imati dalekosežne posljedice po pravo na zdravstvenu zaštitu i hranu i zemlji u kojoj ionako postoje ozbiljne nestašice osnovnih roba" - dodala je.

Obim venecuelanske ekonomije opao je za 47,6 posto između 2013 i 2018. godine, ukazala je Bachelet.

Sankcije nametnute od 2017. godine pogoršale su posljedice ekonomske krize u zemlji, dodala je.

"Dok nove sankcije dodatno ograničavaju ekonomske aktivnosti, bojim se da će tvrtke i financijske institucije reagirati s oprezom i potpuno će prekinuti sve transakcije s vladom Venecuele" - kazala je povjerenica.

Maduro je osvojio drugi mandat na spornim izborima u prošloj godini i na čelu je države tijekom njene ekonomske propasti, kada su milijuni ljudi napustili zemlju bježeći pred krizom. Deseci zemalja priznali su opozicijskog čelnika Juana Guaida kao prelaznog predsjednika Venecuele.

(fena)